Singurul lucru nou care s-a întâmplat acum a fost că barajul a fost umplut până la nivelul maxim, pentru a se pune la punct un plan de retehnologizare. Asta nu i-a oprit pe prefectul județului, Călin Marian sau deputatul liberal de Hunedoara, Vetuța Stănescu, să taie panglica tricoloră.
Toţi liberalii importanţi din judeţ au venit la poza cu barajul. Chiar în materialele de prezentare se vorbea despre o umplere a acestuia până la nivelul maxim, nu de vreo investiţie nouă. Asta pentru că inaugurarea obiectivului a avut loc în 1986, când ţara era încă sub regimul comunist. Acum era nevoie doar de mai multă apă, pentru a se decide ce investiţii noi pot fi făcute.
"Deja pe ceea ce înseamnă retehnologizarea echipamentelor de la centrala Râu Mare, Retezat, avem oferte. Suntem în procedură de achiziţie. Este o investiţie de peste 77 milioane de euro.", spune Bogdan Badea, preşedinte directorat Hidroelectrica.
Până la noi investiţii, barajul rămâne la fel. Doar că mai plin. Asta a fost şi intenţia Hidroelectrica, să îi testeze capacitatea. Totul s-a transformat însă, la cererea politicienilor, într-o ceremonie cu fast.
Liderii locali s-au aliniat şi au tăiat panglica. Apoi au zdrobit de zidul barajului o sticlă de şampanie, pentru a sărbători o realizare care, în realitate, nu există. Au dat şi asigurări apoi că, deşi barajul este la capacitatea maximă, nu există riscuri pentru populaţia care locuieşte dincolo de el.
"Totul este controlat, totul este monitorizat. Este o firmă serioasă cu specialişti de mare clasă. Şi noi suntem foarte atenţi pe relaţia de situaţie de urgenţă şi suntem într-o continuă discuţie cu cei de la Hidroelectrica ca totul să fie în siguranţă.", a declarat Călin Marian, prefectul județului Hunedoara.
Barajul de la Gura Apei a fost construit în 11 ani, începând cu 1975, la aproximativ 40 de km de Hațeg. După finalizare, a devenit cel mai mare baraj de anrocamente și miez de argilă din Europa.