Decizia privind noul lider al alianței militare va fi luată înainte de summitul anual al NATO care va avea loc în iulie, în Lituania, la Vilnius
Lista, alcătuită de publicația Politico o menționează pe Ursula von der Layen, preşedintele Comisiei Europene, între candidații cu cele mai mari șanse. Von der Leyen are o relație bună cu Statele Unite și a deținut portofoliul Apărării în Germania.
O piedică în nominalizarea acesteia ar fi faptul că șefa Comisiei Europene își încheie mandatul la conducerea Executivului european la finele lui 2024.
Asta înseamnă că, dacă optează pentru funcția de Secretar General al NATO, ea trebuie să-și scurteze cu un an mandatul la șefia Comisiei.
Un alt scenariu vehiculat în trecut l-ar reprezenta prelungirea mandatului lui Jens Stoltenberg cu încă un an. Însă actualul Secretar General are deja 8 ani de mandat și a declarat să vrea să se întoarcă în Norvegia.
Mark Rutte, premierul olandez, are o experiență semnificativă de lucru cu lideri din întreaga alianță militară și promovează o legătură transatlantică strânsă, spun jurnaliștii Politico.
Însă Rutte a declarat că ar vrea să se retragă din politică.
Kaja Kallas, șefa guvernului Estoniei, şi Pedro Sanchez, premierul Spaniei, se află, la rândul lor, pe listă, alături de Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, Chrystia Freeland, vicepremier al Canadei, și Klaus Iohannis, președintele României.
Wallace și Freeland vin din țări care nu se află în Uniunea Europeană, ceea ce, conform sursei citate, ar putea fi un impediment în relațiile cu liderii din blocul comunitar.
În ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis, mandatul acestuia se termină în 2024 iar Alianța are deja un Secretar General adjunct din România, Mircea Geoană.
Foto, de la stânga la dreapta: Jens Stoltenberg, Ursula von der Leyen, Klaus Iohannis și Mark Rutte