Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Legume exotice, cultivate ecologic de un profesor universitar, în Bihor. Cum arată vânăta tigrată, ardeiul negru sau roșia ananas

Legume exotice, cultivate ecologic de un profesor universitar, în Bihor. Cum arată vânăta tigrată, ardeiul negru sau roșia ananas

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 19:12 16 Aug 2022 Modificat la 19:43 16 Aug 2022
vanata tigrata
Legume exotice, cultivate ecologic, de un profesor universitar, în Bihor. Cum arată vânăta tigrată, ardeiul negru sau roșia ananas Sursa foto: Antena 3

Mihai Cărbunaru, inginer agricol, a transformat un teren aflat în curtea bunicilor într-o fermă ecologică întinsă pe 1000 de mp. Şi pentru că şi-a dorit culturi atipice, a cumpărat seminţe de plante din străinătate. Altele, le-a realizat chiar el prin încrucișări ale diferitelor legume.

Vânăta tigrată este un soi obținut prin încrucișarea vinetei albe cu cea neagră.

"Aici avem o vânătă tigrată. Această vânătă ajunge la maxim 500 de grame. Față de vânătă normală în agricultura ecologică avem încă o clasă superioară. Și la gust și la calitate", spune inginerul.

Iar pasiunea domnului Mihai nu se opreşze aici. Are peste 50 de soiuri de roşii.

"Este o roșie uriașă. Poate să ajungă până la 6 kg. Este o roșie Red Zebra, e trigrată, un galben spre roșu cu verde. Este o roșie ananas, i se spune așa dar are un gust deosebit cu puține semințe. E foarte gustoasă. E mai dulce dar are și un pic de aciditate", explică domnul Mihai.

Printre aceste legume cu forme şi culori atipice, mai cunoscut este castravetele amar, recomandat celor care suferă de diabet.

"În Asia, de unde provine, se cosuma foarte mult. La noi se consumă doar crud în salată. Ei îl gătesc în diverse forme. Merge cu iaurt. E amar dar e foarte bun", spune profesorul.

Acesta a adus aproape 10 arbori tropicali care produc fructe cum doar în țările cu o climă caldă, pot fi întâlniți.

"Ce vedem aici e Kumquat, o citrică care se consumă cu coajă cu tot. Seamănă la gust cu portocală.

Aici avem o citrică mai puțîn cunoscută, face un fruct de un kilogram, coajă e că la pomelo, gustul e de lămâie, dar e cultivat pentru coajă folosită în patiserie.

Aici avem lămâi-caviar. Înăuntru sunt bobițe care semăna cu caviarul. Are gust de lămâie și gref", a mai arătat domnul Mihai.

Fermierul vrea sa se extindă și să mai adauge înca un solar cu legume și fructe. Varza kale, chinezeasca, rucola plus alti câțiva arbori de citrice mai deosebiți vor fi plantate de agricultor, tot în sistem ecologic.

×
x close