Legea permitea înfiinţarea de caravane medicale, ce ar fi urmat să ajungă în localităţile în care nu există medici de familie.
Jumătate de milion de români ar fi beneficiari, dacă ar fi pusă în practică.
Legea aprobată în 2022 are ca scop furnizarea de servicii medicale, în regim mobil, în zone cu acoperire deficitară a serviciilor de sănătate. Acestea vor putea face programe de prevenție, screening-ul afecțiunilor medicale și chiar livrare de medicamente din programele naționale de sănătate, la domiciliu. Normele de aplicare ar fi trebuit emise de Ministerul Sănătăţii până în mai 2022.
Pentru că asta nu s-a întâmplat, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului a dat în judecată ministerul, primul termen al procesului având loc săptămâna aceasta.
Sate lăsate fără medici de Ministerul Sănătăţii
În acest moment, peste jumătate de milion de români nu beneficiază de asistenţă medicală de bază. Vorbim, în primul rând de 328 de localităţi în care nu există niciun medic de familie, oamenii fiind nevoiţi să meargă zeci de kilometri până la cel mai apropiat spital.
Pe de altă parte, în alte 1.400 de localităţi există medici de familie, dar nu sunt suficienţi ca să se îngrijească de nevoile întregii comunităţi.
Deficitul de medici de familie este estimat în România, de asociaţiile profesionale, la 1.500 - 2.000 de specialişti.