"Este o perioada foarte complicată în care ne întâlnim aici şi este evident că tema centrală a acestor discuții va fi războiul din Ucraina pornit de Rusia. Un război care se vede că are urmări în zona noastră şi ne afectează evident şi economic.
Vom discuta şi despre energie, pentru că ştim cu toții că preţurile la energie au crescut în special ca urmare a acestui război.
Vom discuta şi despre apărare, dar şi despre ce investiții trebuie făcute cu prioritate în Europa pentru a permite să ne decuplăm cât de mult se poate de gazele rusești, de energia care se importa acum din Rusia şi evident pentru a asigura independența strategică a economiei Europene", a spus preşedintele Klaus Iohannis înaintea participării la Consiliul European.
Marţi, preşedintele a participat la o reuniune de coordonare în format videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu prim-miniştrii Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, Republicii Croaţia, Andrej Plenkovic, şi Republicii Estonia, Kaja Kallas, în pregătirea reuniunii informale a Consiliului European care are loc, joi şi vineri, la Versailles.
Administraţia Prezidenţială a informat, după reuniune, că discuţiile au vizat evoluţiile curente de securitate din Ucraina, eforturile de gestionare şi sprijin a fluxurilor de refugiaţi, măsurile de asistenţă umanitară pentru Ucraina şi Republica Moldova, sancţiunile aplicate Rusiei şi Belarusului şi propuneri de înăsprire a acestora.
De asemenea, s-a discutat despre consolidarea dimensiunii de apărare a Uniunii Europene, securitatea energetică, cu accent pe reducerea dependenţelor, diversificarea aprovizionării şi găsirea de soluţii în plan european la creşterea preţurilor la energie.
Au mai fost abordate şi propunerile recente în vederea creşterii rezilienţei economiilor europene şi promovarea unui model european de creştere economică, menit să facă faţă provocărilor multiple.
În cadrul intervenţiei sale, preşedintele Iohannis a susţinut rolul şi impactul pe care unitatea şi coordonarea, nu numai în cadrul Uniunii Europene, dar şi împreună cu Statele Unite ale Americii, NATO şi alţi parteneri strategici, le au în reacţia şi răspunsul rapid la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei şi a subliniat importanţa menţinerii cu fermitate a acestora.