Forțele de ordine au fost mobilizate în număr mare pentru a dispersa mulțimea furioasă: au folosit gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și au arestat zeci de manifestanți. În urma revoltelor masive ale populației, guvernul kazah a demisionat.
O reacție promptă a venit și din partea Rusiei. Moscova a anunțat că este gata să intervină dacă va fi nevoie.
În Aktobe, mai multe maşini au fost incendiate, s-au auzit explozii și focuri de armă, iar oamenii au fost împrăştiaţi de forţele de ordine cu gaze lacrimogene sau tunuri cu apă.
Preşedintele Kassym Tokayev a declarat stare de urgenţă, timp de două săptămâni, în capitala economică a ţării. Astfel, circulația pe străzi este interzisă între orele 23:00 și 7:00, la fel și adunările de oameni.
”Dragi compatrioţi, vă îndemn, încă o dată, să fiţi raţionali şi să nu răspundeţi provocărilor interne şi externe sau eforiei adunărilor de acest gen. Apelurile pentru a ataca zonele în care autorităţile militare şi civile îşi desfăşoară activitatea sunt absolut ilegale. Este o crimă care va fi negreşit pedepsită.
Decât conflict, autorităţile îşi doresc mai degrabă încredere reciprocă și dialog, a punctat preşedintele Tokayev. Dar, în timp ce șeful statului vorbea, poliția din Almatî folosea gaze lacrimogene și grenade asurzitoare pentru a împiedica sute de protestatari să ia cu asalt biroul primarului”, a transmis președintele Kassym Tokayev.
Mii de manifestanţi au incendiat reşedinţa prezidenţială din Almatî, cel mai mare oraş din Kazahstan. De asemenea, a fost incendiat sediul Primăriei, situat în imediata vecinătate. Sediul Parchetului regional a fost devastat.
Aeroportul din Almatî a fost ocupat de protestatari, iar toate cursele aeriene au fost suspendate, afirmă surse citate de agenţia Reuters.
Un jurnalist al postului de radio Europa Libera Kazahstan fost ieri reţinut la protestele din Nur Sultan de către poliţie.
În acest moment toate aplicaţiile de internet şi de comunicare sunt căzute în regiune după ce guvernul a încercat să oprească protestele în acest mod.
Torokul Doorov, directorul Radio Europa Liberă din Kazahstan, a adus ultimele informații de la fața locului, în direct la Antena 3.
”În acest moment situația este foarte dificilă, și mă tem ca va deveni și mai rea. Clădirea guvernului, și alte clădiri au fost luate cu asalt de către protestatari. Momentan nuj se știe nimic despre numărul victimelor. Ieri a fost declarată stare de urgență în țară, ceea ce înseamnă că serviciile de securitate vor avea mai multă putere să acționeze.
Jurnalistul postului de radio Europa Libera Kazahstan fost ieri reţinut la protestele din Nur Sultan de către poliţie, dar acum este în siguranță. A fost interogat patru ore și jumătate. Detenția lui a avugt loc la câteva ore după ce șeful biroului Europa Liberă Kazahstan a fost și el arestat.
Jurnaliștii, organizațiile media din țară vorbesc despre atacuri la adresa lor în timpul zilei, cel puțin un jurnalist a fost bătut ieri de către poliție.
Puțin mai devreme, unul dintre reporterii noștri a spus că persoane neidentificate au început să tragă în direcția protestatarilor, probabil era vorba despre poliție, sau serviciile secrete. Încercau să se ascundă, dar au fost văzute persoane în mașini fără numere de înmatriculare, înarmate, care încercau să ajungă la jurnaliști”.