Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Un jurnalist CNN și-a lăsat mintea să-i fie citită de Inteligența Artificială | Surpriza lui Donnie O'Sullivan

Un jurnalist CNN și-a lăsat mintea să-i fie citită de Inteligența Artificială | Surpriza lui Donnie O'Sullivan

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:57 26 Mai 2023 Modificat la 21:17 26 Mai 2023
IA Texas
Sursa foto: Antena 3 CNN

Chiar dacă simpla evocare a acestui subiect de studiu pare de domeniul SF, demersul științific există și a fost documentat.

Jurnalistul CNN Donie O'Sullivan a participat la un experiment în acest sens și și-a consemnat observațiile într-un reportaj.

"Acești oameni de știință de la Universitatea din Texas au făcut o descoperire majoră. Au descoperit cum să traducă activitatea cerebrală în cuvinte, folosind Inteligența Artificială.

Citește și: Compania lui Elon Musk a primit aprobare să implanteze cipuri conectate la internet în creierul oamenilor

La începutul acestei luni, au publicat o lucrare în care explică modul în care au pus voluntari să asculte clipuri audio în timp ce creierul lor era scanat de un aparat FMRI, iar algoritmii de Inteligență Artificială, aceeași tehnologie care se află în spatele Chat GPT, au reușit să determine ce ascultau voluntarii doar prin observarea creierului", relatează jurnalistul.

Jurnalist CNN, după scanarea creierului cu ajutorul Inteligenței Artificiale: "A rezultat 'geamăt adânc' versus 'voce ciudată'"

"Pentru a testa totul, profesorul Alexander Huth și cu mine ne-am scanat creierul în timp ce ascultam părți din cartea audio 'Vrăjitorul din Oz'. Eu am fost scanat primul, urmat de profesorul Huth. Aparatul a captat imagini ale schimbărilor fluxului sangvin din creierul nostru, în timp ce ascultam cuvintele din cartea audio, și a arătat cum creierul nostru a interpretat acele cuvinte", a continuat O'Sullivan.

Spre exemplu,  fraza: "Când și-a terminat masa și era pe cale să se întoarcă pe drumul de cărămidă galbenă, a fost surprinsă să audă un geamăt adânc în apropiere."

Când au venit rezultatele interpretării făcute de Inteligența Artificială, au apărut și surprizele.

"Așadar, unele lucruri le înțelege corect. De exemplu 'era pe cale să se întoarcă' și 'eram pe cale să mă îndrept spre școală'. Ratează complet unele lucruri, cum ar fi 'drumul de cărămidă galbenă' versus 'școală'.

Dar apoi obține acest exemplu frumos: în loc de 'un geamăt adânc în apropiere', a tradus prin 'o voce ciudată care mă strigă'. Este ceva asemănător, chiar dacă nu sunt exact cuvintele potrivite", punctează profesorul Alexander Huth.

Jurnalist CNN:  "Nu putem exclude ca sistemele de Inteligență Artificială să permită citirea creierelor umane"

"Motivul pentru care nu a reușit să îmi decodifice creierul a fost că tehnologia are nevoie în prezent ca oamenii să stea în aparatul FMRI mai mult de 16 ore, pentru ca modelele de Inteligență Artificială să se poată adapta la mintea anumitor persoane. Vom trăi într-o lume în care, dacă voi trece pe lângă cineva pe stradă, persoana respectivă va putea să îndrepte ceva spre capul meu și să știe ce gândesc?", se întreabă, în concluzie, Donnie O'Sullivan.

"În prezent, suntem foarte departe de acest lucru. De asemenea, s-ar putea să nu fie niciodată posibil. Nu putem exclude complet acest lucru, dar, din câte știm, cu siguranță nu va fi posibil în următoarele câteva decenii", răspunde profesorul Alexander Huth.
 

×
x close