Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Secretarul general NATO: "Salutăm oferta Franței de a conduce grupul de luptă din România. Pentru Rusia, noua normalitate este să atace stabilitatea Europei"

Secretarul general NATO: "Salutăm oferta Franței de a conduce grupul de luptă din România. Pentru Rusia, noua normalitate este să atace stabilitatea Europei"

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 18:00 16 Feb 2022 Modificat la 19:53 16 Feb 2022
Stoltenberg
Sursa foto: hepta

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței, a confirmat intenția statelor membre de a înființa aceste grupuri tactice în statele de pe Flancul estic.

El a indicat că o decizie finală în acest sens urmează să fie luată.

"Asistăm la cea mai mare concentrare de forțe militare după Al Doilea Război Mondial. Am avertizat Rusia că o agresiune va avea un cost mare. NATO rămâne pregătită pentru dialog. Nu este prea târziu pentru îndepărtarea de marginea conflictului. Nu vom face compromisuri pe marginea principiilor de bază ale Tratatului Alianței. Nu știm ce se va întâmpla în Ucraina (...)

Am decis să luăm în considere constituirea de grupuri de luptă și suntem recunoscători Franței pentru oferta de a conduce grupul din România (...) Am vizitat România, sunt pregătiți să găzduiască grupuri de luptă. Franța este dispusă să conducă grupul de luptă de aici, alți aliați și-au exprimat dorința de a participa la constituirea acestui grup de luptă", a spus Stoltenberg, într-o conferință de presă la sediul Alianței.

Jens Stoltenberg: "Pentru Rusia, noua normalitate este încălcarea principiilor de bază pentru stabilitatea în Europa"

Potrivit lui Stoltenberg, pentru Rusia, "noua normalitate" este să testeze principiile care susțin securitatea europeană.

El a acuzat Moscova că a folosit forța pentru a încerca să intimideze alte state europene să accepte cererile formulate de ruși.

"Rusia și-a demonstrat voința de a utiliza forța pentru a constrânge alte state și pentru a încerca să modifice principiile fundamentale care sunt importante pentru securitatea noastră comună. Regret să o spun, dar este noua normalitate în Europa (...)", a afirmat secretarul general NATO, indicând că, din acest motiv, este importat ca Alianța să ia în considerare o ajustare pe termen lung a pozițiilor sale în estul Europei.

El a insistat că NATO nu este o amenințare pentru Rusia și că noile inițiative ale Alianței sunt defensive.

Declarație NATO: "Angajamentul față de Articolul 5 este neclintit"

Declarația oficială a reuniunii miniștrilor Apărării din cadrul NATO, difuzată miercuri, îndeamnă Rusia la retragerea trupelor masate în apropiere de Ucraina în ultimele luni.

"Suntem profund îngrijorați de acumularea militară rusă la scară foarte mare, neprovocată și nejustificată, în și în jurul Ucrainei și în Belarus. Îndemnăm Rusia, în cei mai puternici termeni cu putință, să aleagă calea diplomației și să inverseze imediat procesul de acumulare a trupelor și să-și retragă forțele din Ucraina, în conformitate cu obligațiile și angajamentele sale internaționale. 

Rămânem angajați în abordarea noastră pe două căi față de Rusia: descurajare și apărare puternice, combinate cu deschiderea către dialog (...)

Acțiunile Rusiei reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității euro-atlantice. În consecință și pentru a asigura apărarea tuturor Aliaților, desfășurăm forțe terestre suplimentare în partea de est a Alianței, precum și mijloace maritime și aeriene suplimentare, așa cum au anunțat Aliații.

De asemenea, am sporit pregătirea forțelor noastre.

Măsurile noastre sunt și rămân preventive, proporționale și care nu escaladează situația. 

Suntem pregătiți să ne consolidăm și mai mult postura defensivă și descurajatoare, pentru a răspunde tuturor situațiilor neprevăzute.

Angajamentul nostru față de articolul 5 din Tratatul de la Washington este neclintit. Suntem uniți pentru a ne apăra unul pe celălalt", se spune în documentul citat.

NATO urmează să decidă ce alte state vor primi grupuri de luptă

Inițiativa NATO evocată miercuri de Jens Stoltenberg ar putea duce la crearea a mai multe grupuri tactice multinaționale în Europa de Sud-Est, formate fiecare din 1.000 de militari, în Bulgaria și România și, posibil, și în alte state membre.

Slovacia și Ungaria sunt, de asemenea, avute în vedere pentru prezența unor astfel de grupuri dar lucrurile urmează să fie clarificate, date fiind apropierea dintre premierul Viktor Orban și Vladimir Putin și declarația recentă a Budapestei, conform căreia nu va găzdui trupe NATO suplimentare pe teritoriul național.

Franța s-a oferit să contribuie cu militari și să conducă grupul tactic din România.

În prezent, NATO menține prin rotație trupe în Europa de Est.

Este o așa-numită prezență constantă, dar nu permanentă.

O decizie finală cu privire la noul plan va fi luată în cursul primăverii.

Ca răspuns la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, NATO a înființat patru grupuri de luptă în Estonia, Lituania, Letonia și Polonia.

Ele sunt susținute de tancuri, apărare aeriană și unități de supraveghere și sunt formate din 1.500 de trupe, prin rotație.

×
x close