Vicepremierul Dan Barna a precizat luni că este momentul ca Guvernul să discute foarte clar cu Biserica Ortodoxă Română pentru un parteneriat, astfel încât preoții să se implice în campania de vaccinare, care a stagnat în ultima vreme, în România.
„Trebuie măsuri mai active pentru creșterea vaccinării. Este momentul să discutăm foarte clar în Guvern și să avem un dialog și un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română pentru ca de la vârful Bisericii să se transmită către toți preoții să-i îndemne pe enoriași să se vaccineze, ar putea fi un impuls pentru vaccinare", a spus Dan Barna dând exemplul Bisericii Ortodoxe din Grecia care a susținut creșterea ratei de vaccinare cu 50%.
În replică, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a transmis, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, că nu se va implica în campania de vaccinare anti-COVID-19.
În paralel, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a precizat că susţine declaraţiile oficiale ale BOR pentru că nu vrea să împartă oamenii în vaccinați și nevaccinați, mai ales că este o controversă atât de mare și medicina de vârf nu are o părere unanimă în privința vaccinului.
„Cum să fim noi deasupra științei medicale? De aceea, noi ținem pe enoriași cu vaccinul credinței și a liturghiei, acesta este vaccinul nostru. Nu ne implicăm în propaganda pentru vaccinare care este atât de diversă și controversată și nu se spune la nivel național câte prejudicii au avut cei vaccinați în diferite părți.
Avem știri pe toate laturile, dar la noi este îndemn pentru vaccinare la care să participăm și noi. Nu se cuvin. Comunicatul oficial al Bisericii Ortodoxe Române este de ajuns, este foarte limpede și trebuie să mergem cu toți credincioșii în biserică și din biserică către Hristos, doctorul suprem, adevărul suprem.
Nu umblăm cu adevărul relativ, noi avem această menire să prezentăm creștinilor adevărul revelat și nu să vorbim despre vaccinare unde nu ne este locul", a spus ÎPS Teodosie.
Întrebat ce părere are despre posibilele restricții care ar putea fi impuse pentru cei nevaccinați, ierarhul tomitan a precizat că are o părere negativă.
„O părere negativă pentru că deja sunt împărțiți omenii după aceste criterii și am auzit medici reputați că cei care au avut COVID-19 nici nu trebuie să se mai vaccineze și mulți s-au îmbolnăvit. Deci, nu este imunizare, este mai mult o propagandă, astfel încât trebuie să ne vedem de treabă, noi slujitorii bisericii să ne facem misiunea noastră de evanghelizare", a spus ÎPS Teodosie la News Hour with CNN de la Antena 3.