Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Buzunarele românilor ameninţate de şocul de pe piaţa gazelor. Ce soluţii avem ? | Explicaţiile unui expert în energie

Buzunarele românilor ameninţate de şocul de pe piaţa gazelor. Ce soluţii avem ? | Explicaţiile unui expert în energie

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 19:58 02 Aug 2022 Modificat la 21:38 02 Aug 2022
Buzunarele românilor ameninţate de şocul de pe piaţa gazelor. Ce soluţii avem ? | Explicaţiile unui expert în energie
Sursa foto: Colaj Arhiva Antena 3

Cotația la gazele naturale a atins astăzi un nou record respectiv 200 de dolari pe MWh.

Şi deşi guvernanții noștri ne spun aproape zilnic că noi nu mai avem aproape nicio legătură cu gazul rusesc, că avem producție autohtonă continuăm să plătim un preț uriaș.

Întrebat care este soluția să nu mai plătim atât de mult, mai ales că Italia a spus că nu va mai respecta prețul european la gaze tocmai din motivul că are supra-stoc, Ionuţ Purica, expert în energie, a spus:

"Piața înseamnă o atingere a unui preţ de echilibru între dorința de profit, normală în orice piață și competiție, concurență.

Ori, în momentul de față, în Uniunea Europeană concurența a cam dispărut. Piața este dominată de lipsa gazului din Federația Rusă, de Gazprom și așa mai departe.

Deci piața nu mai are, ca să zic așa, caracteristica specifică a unei piețe.

Suntem într-un război economic și trebuie înțeles un lucru. În situații de genul ăsta, mai ales în situația în care pe orice bursă, prețurile o iau razna, activitatea bursei se suspendă.

Nu poți să suspenzi furnizarea de energie sub formă de gaz în cazul ăsta, dar poți să reglementezi pe perioada în care piața nu mai acționează ca o piață, ci devine un element care acționează împotriva economiei, astfel încât slăbește economia și favorizează în cazul ăsta, Federația Rusă.

Este foarte clar că va trebui să se ia niște măsuri care să nu mai ajungă la nivelul de a utiliza fonduri care altfel ar putea fi utilizate în altă parte", a spus Ionuţ Purica, expert în energie.

"Uniunea Europeană începe să se trezească la faptul că suntem într-un război economic"

"În cazul nostru avem cantități de gaz, deci nu mai e problemă de cantități care evident să poată să facă o creștere a prețului din lipsa gazului pe ceea ce se numește o piață normală.

Spania s-a decuplat de piața europeană, ei nu au gazdă și au pus preț la gazul pe care îl importă din Algeria. Italia văd că începe să facă același lucru.

Este foarte clar că Uniunea Europeană începe să se trezească la faptul că suntem într-un război economic și în situație de război, nu mai aplici măsuri tipice pentru pace, pentru piață funcțională și așa mai departe, ci intervii.

Nu permanent sau nu pentru totdeauna, dar trebuie să reglementezi toate prețurile, de la producție, transport, distribuție, furnizare până la client", a spus Ionuţ Purica, expert în energie, în emisiunea News Hour with CNN de la Antena 3. 

×
x close