Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane ar fi reziliat însă ultima colaborare în 2014, pentru că ar fi existat la acea vreme un dosar penal la poliţie.
Întâmplător sau nu, aceeaşi poliţie a girat, tot prin astfel de parteneriate activitatea ONG-urilor. Poliţia Iaşi. Iar Morel Bolea apărea în emisiuni TV vorbind despre traficul de persoane.
”Legea antitraficului este foarte clară la articolul 12. Traficul are la bază un proces de înşelăciune”, asta spunea Morel Bolea, în urmă cu 9 ani, într-un platou de televiziune.
El vorbea despre traficul de carne vie, despre cum unul dintre ONG-urile sale se implică activ în combaterea acestui fenomen. Aşa şi era.
Unul dintre ONG-urile sale, percheziţionate în urmă cu două zile de DIICOT, era partener în diverse acţiuni la acea vreme cu o instituţie-etalon: Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane. Fix în perioada în care procurorii antimafia spun acum că s-ar fi comis faptele: 2000-2016.
Girat de la cel mai înalt nivel, Morel Bolea explica atunci cu ce este diferită agenţia sa de modelling, ce prestigiu are şi ce se poate întâmpla în alte agenţii care erau paravan pentru prostituţia de lux.
”Eu am redefinit acest fenomen trafic modern de fiinţe umane care se ascunde sub titulatura de agenţii de modelling.
Prostituata de lux de ce este scumpă? Odată cei care racolează şi le dresează, ăia mănâncă bătaie dacă nu fac rost de cărniţă nouă, pentru că fetele se depreciază foarte repede ca să fiu cinic”, spunea Morel Bolea la acea vreme, la un post de televiziune.
Şi atrăgea atenţia asupra modului de operare.
”În momentul în care fata nu mai are discernământ, normal că se abuzează sexual de ele”, declara Morel.
Un discurs crescut din propriile lui tehnici de manipulare, spun acum fetele care au trecut pragul agenţiei de modele patronate de Bolea.
”Mi-era mega ruşine de mine şi era o parte din mine care ştia că nu era ok. Dar, eram foarte credulă, foarte naivă. Compensam că eu aveam să fac carieră în modă”, a povestit una dintre victimele lui Morel Bolea.
Şi totul începea, spune Alina, cu îndepărtarea de casă, de familie.
La descinderi, în casa în care poliţiştii l-au găsit pe Morel, erau şi 11 tinere. 3 veterane şi 8 membre. Multe dintre fetele găsite acolo nu-şi mai văzuseră părinţii de mulţi ani.
”Am fost şantajată emoţional. De foarte multe ori nu puteam să ajung la Iaşi pentru că mi-era şi foarte greu să ajung acolo, pentru că trebuia să vin la prezentări tot timpul şi mi se spunea să vorbesc cu părinţii, să iau iniţiativă, că ar fi bine să pun piciorul în prag şi că să le spun că asta este viaţa mea şi că fac ce vreau eu. Mă încurajau să fac lucruri de genul acesta, chiar făceam asta”, povestește victima.
Abonat la fonduri europene şi la banii Primăriei Iaşi, Bolea deschidea tot felul de uşi.
Una dintre organizaţiile sale şi acum primeşte bani de la Primăria Iaşi.
”Nu mă interesează subiectul. Nu mă priveşte! Îmi cer scuze! O zi bună vă doresc!”, ne-a spus primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica.
La fel ca primarul a reacţionat şi una dintre veteranele de la agenţia de modele.
”Nu vreau să declar absolut nimic, pentru că oricum ce-aş declara, dumneavoastră le înfloriţi aşa de nu-i adevărat. Aşa că, mulţumesc tare mult! O zi bună!”, ne-a spus una dintre veterane.
Ieri, Morel Bolea a fost arestat pentru că a traficat şi exploatat sexual 3 adolescente.
Una a depus mărturie împotriva sa cu identitate protejată la Poliţia Iaşi. Altă instituţie care a garantat prin protocoale activitatea lui Morel Bolea.