Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Violențe la Paris, în timpul protestelor masive convocate de sindicate împotriva reformei pensiilor

Violențe la Paris, în timpul protestelor masive convocate de sindicate împotriva reformei pensiilor

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 18:10 31 Ian 2023 Modificat la 19:09 31 Ian 2023

La jumătatea traseului cu punct de plecare din Place d'Italie, câteva zeci de manifestanți îmbrăcați în negru, cu glugi pe cap, au aruncat cu diverse obiecte în dispozitivul forțelor de ordine, relatează BFMTV.

Polițiștii au răspuns cu gaze lacrimogene.

Geamul unei sucursale bancare a fost spart iar fațada unei agenții a companiei poștale de stat a fost deteriorată.

Conform sursei citate, incidentele au fost limitate iar coloana de manifestanți și-a reluat marșul.

Citește și: Reforma pensiilor face prima victimă la Paris: un bărbat a fost mutilat de poliție cu bastonul în "Joia Neagră"

Parisul și marile orașe din Franța sunt, marți, scena unor ample marșuri de protest, dublate de greve în mai multe sectoare economice, la 12 zile după ampla acțiune de stradă numită "Joia Neagră", care a mobilizat peste un milion de oameni în toată țara.

Ca și în data de 19 ianuarie, protestele vizează planul președintelui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, din 2030.

Însă populația își exprimă nemulțumirea și față de degradarea nivelului de trai, în contextul climatului economic complicat la nivel occidental, influențat de războiul din Ucraina.

Opt mari centrale sindicale se află în spatele acțiunii de marți, care a perturbat activitatea în școli, în transportul public și în rafinării.

Presa internațională semnalează că în mai multe orașe participarea este, aparent, mai mare decât pe 19 ianuarie.

"În Franța, reforma pensiilor a fost mereu un subiect controversat. În 1995, oamenii au reușit să determine guvernul de atunci să dea înapoi, când acesta a vrut să reformeze pensiile. A fost nevoie de opt luni de greve și de trei milioane de oameni în stradă (...) Însă guvernul Macron s-a angajat să meargă înainte cu această reformă, în ciuda opoziției populare. Sindicatele au anunțat că speră să aducă în stradă cel puțin tot atâția oameni câți au fost la precedenta manifestare din 19 ianuarie, sau chiar mai mult", a relatat din Paris Melissa Bell, corespondent CNN pentru News Hour with CNN.

Conform surselor polițienești locale, în jurul orei locale 18 (ora 19 în România) manifestația din capitala franceză începuse să se disperseze, însă erau semnalate persoane care "căutau confruntări cu autoritățile", potrivit BFMTV.

Cine participă la grevele din Franța

Marți, transporturile în Franța au fost perturbate sever: au circulat doar unul din trei trenuri de mare viteză și doar două garnituri de metrou fără conductor, la Paris.

Pe una dintre principalele linii supraterane din capitala franceză au fost semnalate aglomerații mari.

Sindicatul CGT a anunțat că cel puțin trei sferturi dintre muncitori au încetat lucrul la marile rafinării de petrol și la depozitele de combustibil ale TotalEnergies. Compania menționată a transmis însă că numărul greviștilor este mult mai mic.

De asemenea, centralele electrice au raportat o reducere a producției după ce muncitorii au intrat în grevă la principala companie de electricitate, EDF.

Unul dintre principalele sindicate ale profesorilor a declarat că aproximativ 55% dintre cadrele didactice din gimnazii au intrat în grevă, în timp ce guvernul a anunțat că procentajul este ceva mai mare de 25%.

Elevii de liceu au organizat proteste în fața unor școli, iar studenții au anunțat că ocupă Universitatea de Științe Politice din Paris în semn de solidaritate cu greviștii.

×
x close