Antena 3 CNN Sport JO 2024 Încep Jocurile Olimpice 2024, cu momente spectaculoase în Paris: Pentru prima oară, parada are loc în oraş și nu pe stadion

Încep Jocurile Olimpice 2024, cu momente spectaculoase în Paris: Pentru prima oară, parada are loc în oraş și nu pe stadion

jo 2024
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice Paris 2024. Sursa foto: Hepta/ Abaca Press
de Mia Lungu    |    26 Iul 2024   •   20:20

Show-ul de deschidere al Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 include un spectacol artistic, o paradă a sportivilor, imnuri şi discursuri, și se desfăşoară pentru prima dată în afara unui stadion olimpic, pe o distanţă de şase kilometri de-a lungul fluviului Sena, urmându-l de la est la vest până la Turnul Eiffel, unde va avea loc spectacolul final.

Dansatori, muzicieni, comedianţi, jongleri, patinatori şi motociclişti BMX vor lua cu asalt ambele maluri ale râului, podurile şi acoperişurile, pentru a crea 12 tablouri artistice.

În acelaşi timp, aproape 7.000 de sportivi, reprezentând naţiunile participante, vor defila în 85 de bărci, purtând culorile delegaţiei lor.

După un prolog cu torţa olimpică, a început rapid defilarea bărcilor sportivilor. Prima echipă care a defilat a fost, conform tradiţiei, cea a Greciei, urmată de cea a refugiaţilor, care a defilat sub drapelul olimpic. Refugiaţii sunt 36 de sportivi reprezentând 100 de milioane de bărbaţi şi femei.

Sportivii din Rusia şi Belarus care concurează individual, din cauza rolului ţărilor lor în războiul din Ucraina, nu vor participa la ceremonie.

Prima secţiune a spectacolului se numeşte ''Enchanté'', formulă de bun venit a în franceză, urmând să fie în total 12 astfel de tablouri, care vor evoca istoria, cultura, gastronomia sau spiritul francez, potrivit regizorului ceremoniei, Thomas Jolly, transmite Agerpres.

Showul a continuat cu Lady Gaga interpretând în franceză o melodie clasică ''Mon truc en plume'', de Zizi Jeanmaire. Au urmat 80 de artişti de la Moulin Rouge, cu celebrul dans de cabaret French can-can.

S-au succedat în ordine tablourile Synchronicité (sincronicitate), Liberté (libertate), Egalité (egalitate), Fraternité (fraternitate).

Între artiştii care au încântat asistenţa a fost pop starul francez Aya Nakamura, au fost difuzate scene din celebrul muzical Les Misérables (Mizerabilii), pus în scenă la Teatrul Chatelet, dar şi solista de operă Marina Viotti, acompaniată de trupa de heavy metal Gojira.

Mezzo-soprana Axelle Saint-Cirel, îmbrăcată într-o rochie reprezentând steagul Franţei, creaţie a casei de modă Dior, a interpretat La Marseillaise, reorchestrată de compozitorul Victor le Masne, pe acoperişul Grand-Palais.

Drapelul României va fi purtat, la această ediţie a Jocurilor Olimpice, de soţii Ionela şi Marius Cozmiuc, campioni la canotaj. Împreună, cei doi au nu mai puţin de 19 medalii la marile competiţii. Ionela este triplă campioană mondială şi triplă campioană europeană, participând, până acum, la două ediţii de Jocuri Olimpice: Rio 2016 şi Tokyo 2020. Marius este campion mondial şi dublu campion european, dar şi vicecampion olimpic la Tokyo 2020. A participat până acum la trei ediţii ale Jocurilor: Londra 2012, Rio 2016 şi Tokyo 2020. Anul acesta, Marius concurează la Paris, în calitate de căpitan al echipei masculine de canotaj, în ciuda unei intervenţii chirurgicale extrem de serioase, pe care a suferit-o în urmă cu doar patru luni.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a publicat vineri mai multe imagini cu echipa de sportivi români care vor reprezenta țara noastră la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

„Gata de defilare! Team Romania înseamnă mândrie națională!”, se arată în postare.

În capitolul şase, Sororité, au fost prezentate zece femei franceze celebre în istorie, prin intermediul unor statui aurii care au ieşit din Sena: Olympe de Gouges, Alice Milliat, Gisele Halimi, Simone de Beauvoir, Paulette Nardal, Jeanne Barret, Louise Michel, Christine de Pizan, Alice Guy şi Simone Veil.

Tabloul al şaptelea a fost Sportsmanship (sportivitate), legând istoria Franţei de sporturile moderne.

Capitolul opt, Festivité (festivitate), a cuprins ultimele 70 de delegaţii, printre care şi cea a României, care i-a avut purtători de drapel pe canotorii Marius şi Ionela Cozmiuc, soţ şi soţie. România participă la JO 2024 cu o delegaţie de 106 sportivi (atleta Florentina Iuşco a fost exclusă din echipă, după ce a fost suspendată pentru dopaj), care vor concura la 18 sporturi.

În total circa 6.800 de sportivi din cele 206 comitete olimpice naţionale au traversat cei 6 km pe Sena, de la Pont d'Austerlitz până la Trocadero, la bordul a 85 de vase, în faţa a 320.000 de spectatori, pe o vreme ploioasă.

Catedrala Notre-Dame, care este în curs de reconstrucţie după incendiul din 2019 şi unde repetiţiile au avut loc pe schele, va fi în centrul atenţiei, la fel ca Musee du Louvre şi toate monumentele emblematice de pe Sena, unde Jolly a promis să facă câteva incursiuni.

Cele 12 tablouri vor spune povestea unei ţări bogate în "diversitatea" sa, "incluzivă", "nu o singură Franţă, ci mai multe Franţe", şi vor celebra "lumea întreagă reunită", potrivit lui. Directorul artistic a fost inspirat şi de zeiţa Sequana, fiica lui Bacchus, "urmărită de Neptun, care îi scapă şi se transformă într-un râu". Cei patru autori care au lucrat cu el - printre care romanciera Leila Slimani şi scenarista Fanny Herrero ('Dix pour cent') - au promis o poveste "foarte generoasă", cu "bucurie, emulaţie, mişcare, emoţie".

Va fi "opusul unei poveşti cu eroi", într-un spectacol care abundă de referinţe literare, muzicale şi cinematografice, contracarând "clişeele" cu "umor".

Coloana sonoră include creaţii ale directorului muzical Victor Le Masne, combinând pop, orchestră simfonică, coruri şi electro tipice "French Touch".

Dansatorii din mai multe balete vor evolua pe acoperişuri, inclusiv vedeta Operei din Paris, Guillaume Diop, în calitate de solist.

Două treimi din spectacol se vor desfăşura în timpul zilei. Finalul, la căderea serii, va fi asigurat de Thomas Dechandon, care a semnat luminile pentru opera rock "Starmania", pusă în scenă de Thomas Jolly, în 2022. Raze laser puternice vor lumina de pe Turnul Eiffel. 

Ceremonia se va încheia cu aprinderea vasului olimpic în Grădinile Tuileries.

Știrea inițială. Vineri seara se dă startul celui mai aşteptat eveniment sportiv mondial al verii. La ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris vor participa peste 10.000 de sportivi.

Pentru prima oară, parada nu va avea loc pe un stadion, ci în oraş, pe un traseu de şase kilometri pe râul Sena. Sunt măsuri de securitate fără precedent în acest context, autorităţile anunţând că au neutralizat deja mai multe ameninţări teroriste.

În pofida sabotajelor trenurilor de mare viteză TGV, evenimente care au captat atenţia mass media în ziua marii deschideri a Jocurilor Olimpice, atmosfera în centrul Parisului pare neschimbată comparativ cu zilele anterioare, dar cu totul diferită de ceea ce erau obişnuiţi parizienii să trăiască, potrivit Agerpres.

Încă de dimineaţă forfota a cuprins întregul oraş. Străzi blocate, magazine închise, terase cu scaunele pe mese, jandarmerie, poliţie, armată. 

Statul francez a luat decizia de a organiza festivitatea de deschidere a JO în centrul istoric al oraşului, dând cu totul peste cap viaţa cotidiană a localnicilor. Magazinele din centru sunt închise, celebrele terase pariziene iubite atât de mult de localnici dar şi de turişti sunt pustii. Până şi anticarii de pe malurile Senei au lacătul pus.

×
Subiecte în articol: jocurile olimpice 2024 jo 2024 paris parada
Citește mai multe din JO 2024
» Vezi toate știrile din JO 2024
Cele mai noi știri
Parteneri
x close