Grecia se confruntă în acest moment cu cel mai sever val de căldură din ultimii 30 de ani. Este a treia zi consecutivă când se depășesc 40 de grade Celsius, iar republica elenă arde, la propriu. Sunt peste 100 de focare, iar pompierii fac față cu greu intervențiilor.
Insula Evia, cea mai mare insulă a țării, aflată la aproximativ 70 de km de Atena, s-a transformat într-un infern al flăcărilor care se apropie amenințător de casele oamenilor.
Sute de turiști și localnici au fost deja evacuați. Alţii au rămas în satul Kourkouli şi împreună cu voluntarii încearcă să creeze o zonă de siguranța pentru a mai proteja satul de flăcările violente.
Drumul de întoarcere către Atena este blocat
Flăcările au mistuit deja zeci de hectare, iar pompierii au făcut faţă cu greu intervențiilor. Aerul este complet irespirabil din cauza focului şi a cenușii, termometrele înregistrând între 45 și 48 de grade Celsius.
Autoritățile elene au dat o avertizare de grad 5 de incendii valabilă pentru două săptămâni unde anunţă temperaturi extrem de mari pentru toată partea de sud a Greciei, acolo unde foarte mulţi români sunt deja în concedii. Din nefericire, relaxarea din vacanță este acum înlocuită cu o spaimă foarte puternică.
În ciuda eforturilor pompierilor de a stinge iadul, noi incendii izbucnesc şi se îndreaptă amenințător spre satele din jur.
Autorităţile elene cere ajutor în lupta cu flăcările. România trimite peste 100 de pompieri
În ultimele 24 de ore, autorităţile au raportat peste 120 de focare. Ore în şir mii de oameni au trăit clipe de coşmar, chiar lângă Atena, din cauza unui incendiu izbucnit pe fondul caniculei și al vântului puternic.
Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, pentru autoritățile elene, acest lucru fiind o premieră pentru ţara noastră.
Astfel, cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență, un modul de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure va fi dislocat în Grecia pentru a putea sprijini salvatorii eleni în zonele puternic afectate de incendii.
Acest modul va fi format din 112 pompieri salvatori cu 23 de autospeciale ( 6 autospeciale de stingere incendii de pădure, 2 cisterne, 1 centru de comandă, 4 containere Multirisc, 1 generator, 2 tabere mobile, 1 autocar de intervenție, 2 microbuze, 4 autospeciale de primă intervenție și comandă).