Antena 3 CNN Economic Impozitul de 70% pe veniturile care nu au fost identificate a intrat în vigoare. Ce trebuie să ştii

Impozitul de 70% pe veniturile care nu au fost identificate a intrat în vigoare. Ce trebuie să ştii

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:00 01 Iul 2024 Modificat la 19:46 01 Iul 2024
bani lei ron cash
Bancnote de 100 RON. Sursa foto: Getty Images

Pe lângă scumpiri, majorări şi creşteri de accize, tot de astăzi a intrat în vigoare şi impozitul pe veniturile cu sursă neidentificată - 70%.

Practic, de astăzi, toţi românii care nu-şi pot justifica averile pe acte, şi Fiscul constată acest lucru, vor primi declaraţie de impunere cu 70% din sumele nejustificate.

Acest nou procent se va aplica inclusiv persoanelor care erau în control până acum dar n-au primit o decizie de impunere cu vechiul impozit de 16%.

Banii de la nunți și botezuri nu sunt venituri neidentificate

Există o dezbatere aprinsă mai ales în mediul online cu privire la veniturile adunate după nunţi şi botezuri.

Inspectorii ANAF ştiu sursa banilor în cazul nunţilor. Dacă mirii vor declara banii după eveniment, această sumă scapă de impozitarea de 70 de procente.

Luna iulie vine la pachet cu un val de scumpiri pentru români

Oamenii vor plăti mai mult pentru combustibili, dar şi pentru achitarea facturii la gaze. Creșterea accizei va genera scumpiri de 40 de bani per litru pentru motorină și 43 de bani per litru la benzină, încă de la data de 1 iulie.

Scumpirea carburanților poate genera scumpiri în lanț, avertizează analiștii. Primele care se scumpesc sunt alimentele, pentru că transportul mâncării se face majoritar pe cale rutieră în România.

Veștile nu sunt bune nici în ceea ce privește cursul leu-euro. Majoritatea analiștilor se așteaptă la o depreciere a leului în următoarea perioadă. Astfel, in următoarele luni, euro ar urma să treacă de pragul de 5 lei, ajungând la 5,01 lei pentru un euro. În următorul an ar ajunge la 5,06 spun analiștii.

Și gazele se scumpesc de la 1 iulie, deci astfel cresc și facturile.

Citeşte şi: Vești proaste pentru românii cu rate la bancă

Luna iulie vine cu schimbări şi în ceea ce privește ratele românilor, în cazul celor care au deja un credit, dar și cu scumpiri semnificative pentru cei care nu au încă rate la bancă, dar se gândesc să își cumpere o locuință.

Așadar, românii care au credite în lei, cu dobândă variabilă, vor plăti rate ceva mai mici la bănci. De la 1 iulie, cotația IRCC, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, va scădea ușor, de la 5,90%, cât este în prezent, la 5,86%. Astfel, dacă luăm ca exemplu un credit ipotecar, în valoare de 50.000 de euro, pe 30 de ani, rata actuală va scădea, în medie, de la 1 iulie, odată cu actualizarea IRCC, cu aproximativ 7 lei. Toate acestea după ce rata a crescut cu peste 600 de lei în ultimii 2 ani.

Apartamentele noi din marile orașe continuă să se scumpească, atingând niveluri record la nivel național.

 


 

×
x close