Analizele de laborator indică prezența siropului de zahăr în miere, dar nu și originea acestui sirop, care poate fi obținut din trestie de zahăr, dar și din orez, grâu sau sfeclă de zahăr.
Din cele 320 de probe de miere prelevate din loturi destinate pieței Uniunii Europene, 46% sunt suspectate de fraudare prin adăugarea de sirop de zahăr.
Rezultatele au fost obținute în urma unei acțiuni coordonate a Uniunii Europene, prin Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară și implicarea statelor membre ale Rețelei de luptă împotriva fraudelor agro-alimentare, printre care se numără și România.
Operațiunea "Din stupi" a fost lansată în octombrie 2021 și finalizată în mai 2023 și a vizat colectarea de informații privind incidența mierii neconforme importate în Uniune prin eșantionare și analiză.
Citește și: Românii, despre alimentele de bază care s-au ieftinit de la 1 August: "Foarte mici diferențele"
Raportat la numărul total de probe, China a avut cel mai mare număr de probe suspecte, 74%, în timp ce Turcia a avut cele mai multe probe suspecte din totalul probelor prelevate din mierea livrată din această țară.
Mierea importată din Regatul Unit a avut o și mai mare rată de suspiciune, de 100%, 3 probe din cele 3 analizate fiind suspecte, probabil din cauză că mierea importată din alte surse este amestecată în această țară și re-exportată pe piața Uniunii Europene.
57% dintre exportatori pe piața europeană au fost semnalați că au exportat loturi de miere suspecte de a fi alterate cu zaharuri străine, în timp ce la celălalt capăt 66% dintre operatori au importat cel puțin un transport suspect.
Până în prezent, 44 de operatori au fost cercetați și 9 au fost sancționați.