Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN "Mi-a luat tot în cinci minute" | Imagini apocaliptice cu prăpădul lăsat în urma inundaţiilor | Bilanţul pagubelor

"Mi-a luat tot în cinci minute" | Imagini apocaliptice cu prăpădul lăsat în urma inundaţiilor | Bilanţul pagubelor

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 18:50 26 Iun 2023 Modificat la 19:00 26 Iun 2023

Iar astăzi localnicii fac bilanțul pierderilor, însă specialiștii anunță că riscul de inundații rămâne valabil.

Localnicii strâng după dezastrul lăsat de viituri. Gospodarii au fost nevoiți să folosească pompele pentru a scoate apa din curți. Au fost însă și cazuri în care s-a intervenit cu un excavator, din cauza debitelor foarte mari de apă.

"Guvernul României va ajuta toate aceste persoane. Fie că discutăm despre reconstrucție, despre amenajarea hidrotehnică a râului sau că discutăm despre casele afectate de inundații", spune Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Ploile abundente au făcut dezastru în peste 10 județe din țară

Ploile abundente au făcut dezastru în peste 10 județe din țară. Viiturile au inundat curțile oamenilor, iar în peste 100 dintre cazuri a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru a salva oamenii din calea apelor.

"Mi s-a rupt gardul și a intrat aici în curte. Aici curgea pârâu de un metru. Tot mi-a luat, că n-am avut cum salva, că apa a venit în cinci minute. Deci nici n-am avut să ne gândim", spune un localnic.

Sunt intervenții și la această oră, însă bilanțul este unul dezastruos. În 10 județe din țară, pompierii au intervenit în peste 100 de locații pentru a-i ajuta pe oameni, însă nu au reușit să facă față.

Primarii spun că nu au posibilitatea să cumpere prin administrație pompe pentru evacuarea acestor ape care se revarsă.

Localnicii sunt disperați cu toată agoniseala de o viaţă pierdută

Viiturile au sfărâmat și podul provizoriu construit la Ita Mare, iar oamenii sunt nemulțumiți pentru că autoritățile, în loc să vină să îi ajute, spuneau că au venit să îi certe, să-i întrebe dacă au avut autorizație de construcție a caselor, case construite în 1956, spre exemplu, și dacă aceștia au făcut toate demersurile pentru a se feri din calea apelor, în condițiile în care, teoretic ar trebui cei de la Administrația Apelor să asigure și să consolideze malurile.

Cert este că toți acești oameni sunt nemulțumiți, au fugit din calea apelor când au văzut că vin viiturile înalte de peste doi metri, cu ce au avut pe ei și au lăsat gospodăriile goale inundate și de asemenea cu animale pe care le-au pierdut, cu beciuri inundate, cu toată agoniseala de o viață răvășită.

Astfel că oamenii nu mai speră foarte multe lucruri de la autorități, însă s-au ajutat între ei așa cum au putut.

Şefa ANM anunţă prognoza meteo actualizată

Va continua fenomenul de instabilitate atmosferic. Dacă astăzi am înregistrat o pauză în ceea ce privește aria precipitațiilor și cantitățile, comparativ cu ultimele 72 de ore, de mâine după-amiază, începând și pe parcursul serii vor fi din nou înnorări accentuate, în special în zona montană, dar și în Maramureș, în nordul Moldovei, în Criș, în Crișana și Transilvania.

Vorbim de cantități de apă de asemenea, care prin acumulare pot depăși 15-20l/m². Mâine o vreme mai caldă comparativ cu ziua de azi, pentru că din nou ne vom apropia de 32 de grade, dar și disconfortul termic va fi unul în creștere", a spus la Antena 3 CNN, Elena Mateescu, director ANM. 

×
x close