„Are două motoare standard de 1750 de cai împreună, sistem de jeturi Rolls Royce. Este o navă destul de rapidă, poate atinge și 40 de noduri. Asta ne ajută când urmărim infractori. Tehnica de navigație este de ultimă oră. Poate prelua funcții diverse și schimba între ele aceste monitoare. Sistemul de jeturi este foarte performant. Camera din dotare este cu termoviziune. Ne ajută foarte mult. Nava prin construcția ei este net superioară, este o navă 2022.”, explică unul dintre militarii care conduc o astfel de navă de pază.
Urmăriți un reportaj exclusiv Antena 3:
Fregata Makarov din flota de război a Rusiei a fost distrusă în această dimineaţă de rachetele ucrainenilor, în Marea Neagră, la aproape 40 de kilometri de graniţa cu România. Este a doua lovitură dură pentru ruşi după ce în urmă cu trei săptămâni, ucrainenii au scufundat crucişătorul Moscova, una dintre cele mai dotate nave de război ruseşti.
Fregata a fost lovită de rachete în apropierea Insulei Șerpilor. Atacul ucrainenilor a fost lansat în timpul nopţii din portul din Odesa. Este cea mai importantă navă a Armatei Ruse distrusă până acum, după crucişătorul Moscova. Conform Open Source Intelligence Monitor, deasupra zonei s-au înregistrat zboruri de aeronave, cel mai probabil într-o misiune de salvare. Ele vin din zona Peninsulei Crimeea, de la Sevastopol. Mai multe nave de salvare au fost văzute în zonă. De pe nava Amiral Makarov au fost lansate atacuri de rachete către Odesa și Nikolaev.
Fregata Amiral Makarov se afla în misiune din 2017 în apele Mării Negre şi era ancorată în portul Sevastopol din Crimeea. Echipajul acesteia este de 200 de oameni. Nu este o navă de război foarte mare, având lungimea de 124 de metri.
Aceasta poate să lovească atât ţinte pe apă, aer cât şi la sol. Este înarmată cu 24 de rachete Buk cu rază medie și opt rachete de croazieră Kalibr. Comandantul acesteia, spune presa din Ucraina, ar fi Grigori Breev, un ucrainean din zona Viniţa, care în 2014 a trădat şi s-a alăturat forţelor ruse din peninsula Crimeea.