După opt zile de acuzații venite din toate părțile și niciun vinovat, statul le pregătește vârstnicilor scoși din centrele groazei o primire cu gândaci și moloz în propriile azile.
Într-un centru din Strehaia, deținut de Ministerul Muncii, condițiile sunt greu de descris, iar tratamentele aplicate bătrânilor cazaţi acolo sunt atât de dure încât le este frică să vorbească deschis despre chinurile îndurate.
La o primă vedere, camerele complexului par în ordine, însă după lăsarea serii, bătrânii împart încăperea cu gândacii și ploșnițele.
Într-un singur videoclip de 30 de secunde, se văd zeci de gândaci, în timp ce pe site-ul centrului, reprezentanţii DGASPC descriu locul ca o oază de recreere.
"Beneficiarii au acces la curtea interioară, care este amenajată cu gazon, arbori fructiferi și ornamentali, foișor dotat cu bănci și mese", se precizează pe site-ul centrului din Strehaia.
Totuşi, realitatea din imaginile obţinute în exclusivitate de News Hour with CNN arată o curte ca o junglă, cu moloz şi anexe care stau să cadă.
În imagini, se vede, de asemenea, un beneficiar al centrului care ar fi pus la muncă în fiecare zi.
Caminul are o capacitate de 35 locuri, iar conform prezentării de pe site, aici lucrează un medic, cinci asistenţi medicali, un psiholog, un asistent social şi cinci infirmieri.
"De goange nu scăpăm. De ani de zile este tot așa"
Astăzi, reprezentanţii DGASPC Mehedinţi au fost în control, fiind vorba despre o verificare care a ieşit foarte bine.
Cu toate acestea, bătrânii cazați în căminul de la Strehaia au altă variantă.
"De goange nu scăpăm. De ani de zile este tot așa. De câte ori au dat. Trebuie scos mobilierul afară sau înlocuit. Am auzit că pe sus este mizerie și mai vorbesc urât cu ei", a spus un beneficiar.
Deşi declară că centrul nu are nicio problemă, directorul DGASPC Mehedinţi, a găsit vinovaţii pentru eventualele reclamaţii.
"Este și această isterie națională. De la acest centru am primit sesizări de la doi beneficiari, ambii cu afecțiuni psihice. Beneficiarii noștri au diverse afecțiuni, unii psihice, așa că nu întotdeauna trebuie să luăm de bun 100% ceea ce spun", a spus Adrian Bidilici, directorul DGASPC Mehedinţi.