Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Grevă la Poşta Română | Angajaţii din Constanţa cer creşterea salariilor şi garanţia că nu vor fi concediaţi

Grevă la Poşta Română | Angajaţii din Constanţa cer creşterea salariilor şi garanţia că nu vor fi concediaţi

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 19:07 14 Iun 2023 Modificat la 19:11 14 Iun 2023

Poștașii au ieșit astăzi în stradă, cerând salarii mai mari, dar și asigurări că nu vor fi dați afară. Anul trecut, conducerea Poștei Române a anunțat un amplu proces de modernizare prin digitalizarea instituției.

Sindicaliștii spun că multe posturi se restructurează și că își vor pierde locurile de muncă. Starea avansată de sărăcie a salariaților Poștei din Constanța este cea care i-a scos pe sindicaliști în stradă. Peste 80% din întreg personalul se descurcă la limita traiului de subzistență, în condiții de muncă foarte grea, solicitantă și de uzură.

"Este foarte greu. E un volum de muncă foarte mare. Condițiile sunt grele pentru noi. Eu fac 30 de ani pe 5 octombrie și iau în mână 1.900 lei și tichetele de masă de 600 lei pe lună, care ni le-a mărit din martie, deși ele au fost mărite de un an de zile", spune o angajată a Poștei Române.

Printre nemulțumiri se mai numără și intenția de modificare organigramei, lipsa echipamentelor de muncă și protecție, dar și condițiile improprii de muncă în spațiile în care lucrează cea mai mare parte a angajaților. Sindicaliștii acuză și lipsa de inițiativă a conducerii companiei de a proteja locurile de muncă și drepturile salariaților.

"Salariații poștali de anul trecut, din luna octombrie sunt salarizați cu 3.000 lei minim, salariul minim brut pe economie, având în spate o vechime de peste 20-30 de ani, mulți dintre ei. Asta ce înseamnă că toată experiența lor și vechimea lor în muncă a fost anulată", spune Florin Gheorghiu, membru sindicat Poşta Româna Constanţa. 

Poșta Română deține numai 6% din piața de coletărie din România, în condițiile în care activitate de curierat s-a extins foarte mult în pandemie și în ultimii ani. Asta pentru că, deși suntem în 2023 în instituție, sortarea și preluarea coletelor se face în continuare manual, iar în multe oficii poștale angajații scriu de mână pentru că nu au calculatoare. 

×
x close