Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN România atractivă, doar pe hârtie. Ce se întâmplă, în realitate, cu castelele promovate

România atractivă, doar pe hârtie. Ce se întâmplă, în realitate, cu castelele promovate

Ghidul "România Atractivă", publicat recent pe internet, îndeamnă turiştii străini să ne viziteze. Există chiar şi o "Ruta castelelor", un traseu ce cuprinde 30 de cetăţi medievale, promovate online ca la carte.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Mai 2024   •   19:20

În realitate, însă, doar nouă dintre ele sunt vizitabile, iar dintre acestea, aproape jumătate se află şi în proces de reabilitare.

Proiectul acestui ghid este inclus în PNRR, pe sume mari de bani, doar că, momentan, avem zeci de castele frumos colorate... doar pe site.

"Cu o istorie îndelungată, dar plină de evenimente fascinante, castelul Ugron din Zau de Câmpie este cel mai bine cunoscut în zonă datorită structurii sale de "castel-calendar" ce sugerează, prin elemente arhitecturale, unitățile de măsurare a timpului." Aşa este descris Castelul Ugron pe site-ul publicat recent.

Descrierea de pe site, însă, nu corespunde celei din realitate. Cu "unitățile de măsurare a timpului" despre care vorbesc autorităţile pe site se poate măsura doar neinteresul acordat acestui obiectiv turistic.

În lipsa investiţiilor, dar încărcat cu sute de ani de istorie, Castelul din Zau de Câmpie poate fi vizitat doar la ocazii speciale.

Mergem mai departe şi ajungem în Transilvania, la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Peste 25 de milioane de lei, fără TVA, au fost investite, din fonduri europene accesate prin PNRR, pentru continuarea lucrărilor de restaurare a ansamblului istoric, începute în 2019. Castelul se află în proces de reabilitare, dar este deschis şi circuitului turistic, care atrage o sumă importantă de bani în judeţ.

Ultima oprire e în Cluj, la castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău, obiectiv turistic deschis curând pentru public. A fost restaurat în 7 ani şi au fost investite peste 7 milioane de euro. 

Statul român, însă, nu a dat niciun ban pentru acest proces, finanţările venind din partea guvernului maghiar, a Uniunii Europene, dar şi cu contribuţia unui om de afaceri local.

Antena 3 CNN a cerut un punct de vedere şi Ministrului Turismului, însă până acum, nu am primit niciun răspuns.

×
Subiecte în articol: România Atractivă turisti castele traseu
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close