Live text
Ucraina cere mai mult ajutor din partea ţărilor occidentale pentru a-şi întări apărarea antiaeriană.
Premierul ucrainean a vorbit în cadrul celui mai mare forum de securitate din Europa de Est despre sistemul Patriot pe care România analizează dacă îl va trimite în ţara vecină. Decizia va depinde de modul în care România va reuşi să îşi consolideze securitatea, până la momentul transferului.
Amenințările de tip hibrid ale Rusiei la adresa statelor din Europa în contextul războiului purtat în Ucraina au fost dezbătute la Black Sea and Balkans Security Forum. Printre cei care au transmis mesaje au fost premierul republicii Moldova, Dorin Recean, şi cel al Ucrainei, Denîs Șmîhal.
"Prioritățile noastre sunt sistemele de apărare aeriană, muniție pentru artilerie, rachete cu rază lungă și medie de acțiune", spune Denîs Șmîhal, prim-ministrul Ucrainei.
George Scutaru, CEO New Strategy Center, spune că este interesul României să susţină Ucraina, în primul rând pentru ceea ce înseamnă facilitarea tranzitului pentru exportul de produse cerealiere.
O victorie a Ucrainei în faţa Rusiei ar presupune recâştigarea teritoriilor pierdute începând cu anul 2014, iar acest lucru depinde în primul rând de ajutorul oferit de Statele Unite.
Recent, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dezvăluit, în urma unei discuţii cu Klaus Iohannis, că ţara noastră pregăteşte un nou pachet de ajutor militar.
"România are un plan bun acum. Se lucrează la consolidarea tuturor metodelor de luptă.
Aveţi programe pentru sporirea capacităţilor navale, aeriene şi terestre. Cred că România investeşte bine şi are un program bun", a declarat Philip M. Breedlove, fost general NATO.
De altfel, zilele trecute, şeful Armatei României, Vlad Gheorghiță, declara că există riscul escaladării conflictului din Ucraina și că țara noastră trebuie să accelereze înzestrarea forțelor de apărare.