Scumpirile sunt însă abia la început, avertizează BNR, dar şi alţi experţi în energie.
Stan Vasile, un pensionar din sectorul 5 al Capitalei, spune că noul preţ pe care îl plăteşte pentru gazele naturale este de 4 ori mai mare decât cel din contractul vecinului.
"Asta înseamnă că un sfert din pensia mea să dau numai pe gaze", a spus bătrânul.
Scumpirile nu se opresc aici, spun experţii în energie, care se aşteptă la o majorarea a preţurilor de până la 66% până la sfârşitul anului.
Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, spune că preţul mediu pe piaţă astăzi este undeva pe la 150 de lei, acesta este preţul mediu, preţ care probabil va continua să crească şi va ajunge spre 200 de lei în aceasta iarnă sau chiar mai mult.
Şi BNR confirmă acest scenariu. Reprezentanţii băncii naţionale se aşteptă la scumpiri de circa 40% la gaze în perioada următoare, în special în rândul celor care au primit notificări în acest sens. Doar Virgil Popescu, ministrul Energiei, este optimist că gazele se vor ieftini până la sfârşitul anului. Asta pentru că preţurile au scăzut uşor pe burse, adică pe piaţa angro. Doar că furnizorii nu vând cu cât cumpără.
Dintre toate bunurile şi serviciile, gazele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu 46%.
În timp ce preţurile au explodat în luna octombrie la aproape toate produsele, salariile românilor au crescut cu doar 30 de lei în ultima lună.
BNR avertizează că scumprile vor fi şi mai mari anul viitor. Până în luna aprilie 2022 inflaţia va ajunge la 8,6%, de la 7,9% cât este în prezent.