Nemulțumirile răbufnesc cu mai multă putere, după ce controversata reformă a pensiilor a fost adoptată la Paris. Principala nemulțumire este creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Sindicatele avertizează că nu vor da înapoi și că protestele vor continua până când Guvernul va renunța la această lege și va da înapoi.
Săptămâna trecută a fost haos în marile orașe franceze.
În acest context, sindicatele din Paris se pregătesc pentru cea de-a 10-a zi de proteste. Peste 1.000.000 de sindicaliști din întreaga țară sunt așteptați mâine să iasă în stradă. Peste 100.000 doar la Paris.
Pe lângă aceștia, și organizațiile de studenți, dar și cei din mediul privat și-au anunțat prezența, astfel că numărul celor care vor ieși în stradă l-ar putea depăși pe cel de săptămâna trecută, când am avut acele violențe grave.
Au fost peste 3,5 milioane de francezi care au protestat împotriva creșterii vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Momente tensionate au fost şi la primăria din Bordeaux care a fost incendiată săptămâna trecută, iar mâine scutierii se așteaptă din nou ca protestele să scape de sub control.
Astfel numărul forțelor de ordine a fost suplimentat peste tot în țară. Între timp, astăzi au avut loc discuții între premierul Élisabeth Borne și președintele Emmanuel Macron, după ce premierul se angajase să discute cu toate părțile implicate, partide și sindicate pentru a detensiona acest conflict.
Francezii sunt în primul rând nemulțumiți de faptul că această lege a trecut prin asumarea răspunderii de către guvern, după ce inițial în parlament nu trecuse, și consideră că astfel, Franța își pierde identitatea și își pierde democrația prin faptul că președintele, prin guvernul pe care îl susține, vrea să treacă această lege, în ciuda disensiunilor și în ciuda împotrivirii milioanelor de francezi.