Cătălin Țone, expert antidrog, a vorbit în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, despre cum ajung drogurile la elevi și ce înseamnă o anchetă ca operațiunea "Meduza", acolo unde copii unor demnitari publici au devenit dealeri.
"În liceele de top din Capitală, minorii sunt vulnerabili, nu au discernământ, sunt influențabili și pot pătrunde cu ușurință în anturajele lor. Li se oferă prima doză gratuit, după care, ușor-ușor ei devin dependenți, devin clienți fideli.
Cei cu posibilități materiale, am văzut exemple în ultimele luni. Sunt acei copii care au tot ceea ce au nevoie, mai mult decât atât, li se oferă lucruri pe care nu le câștigă.
Sunt neglijați din punct de vedere al atașamentului, al afectivității și ei clar se duc către zona de viciu. Își găsesc modele în exterior și este un pas până la trafic.
Citește și: Șase arestări, într-un dosar de trafic de droguri. Printre clienți se numără și copii de 13 ani
Canabisul este cel mai consumat drog în special în segmentul 14-18 ani. Acest drog vine în cantitate importantă din Maroc, dar sunt și culturi în Spania.
Se transportă pe cale rutieră sau prin coletărie și se distribuie în special în Capitală.
Grupurile acestea sunt mânate de câștiguri foarte mari.
Tranzacțiile în școală nu sunt foarte des întâlnite, se tem se de profesori și de ce o să riște când pot ieși în exterior.
Nu mi se pare ok ca într-un județ sa fie 2-3 ofițeri în combatere", a declarat Cătălin Țone, expert antidrog, pentru Antena 3 CNN.