Ei cred că măsura gândită la ministerul Educaţiei va îngropa sportul, care va deveni oră de pauză sau de socializare, mai ales la liceu. Elevii, însă, sunt de părere că în acest fel, presiunea notelor va mai scădea.
"Bine", "suficient" sau "insuficient". Doar așa vor mai fi evaluați elevii la gimnastică, rezistență, joc de echipă, viteză sau orice altă probă sportivă, începând din anul școlar. 2023 2024 altfel spus, media la sport nu va mai contat deloc în calculul mediei anuale de la gimnaziu și liceu. Decizia se regăsește în proiectul final al noii legi a educației, care va fi prezentat în Guvern. În câteva zile.
"În momentul în care elimini notarea de la 1 la 10 și introduci calificative, trebuie să te aștepți la o diminuare a importanței rolului educație, fice și sportului în ceea ce privește învățământul", spune Florin Eufrosie, profesor de sport.
"Dacă rămâne aceast acest sistem de notare calificative, vor fi mai mulți în baruri decât la orele de sport", a spus, la rândul său senatorul AUR Rodica Boancă.
Propunerea de a înlocui notele de la educație fizică cu un set de calificative vine din partea reprezentanților elevilor, care spun că sportul trebuie făcut de drag și nu de frica notelor.
Vor fi mai multe ore de sport, dar investiții tot puține. Asta în condițiile în care acolo unde există, sălile de sport din școli abia dacă oferă o saltea. Terenurile de fotbal înseamnă deseori doar un perimetru de asfalt cu două porți.
Între timp, în clasamentele europene, România rămâne pe primele locuri la obezitate infantilă. Statistici făcute după pandemie arată că aproape 40 % dintre copii au probleme de greutate.