Totuși, în cazul Capitalei majorarile sunt la mâna lui Nicușor Dan care trebuie să decidă dacă va majora subvenția, pe care nici acum, mai mică fiind, nu o poate plăti la timp, sau va accepta scumpirea apei calde și căldurii pentru bucureștenii racordați la termoficare.
Primarul Capitalei le-a promis jurnaliştilor că va lămuri situaţia scumpirii gigacaloriei. Însă, la finalul şedinţei s-a ridicat şi a plecat.
În spate au rămas românii speriați de faptul că nu își vor permite să plătească facturile iarna aceasta.
Florin Cîțu dă asigurări că nu rămânem fără gaze la iarnă
Întrebat de ce gazul va fi mai scump, premierul nu a știut să răspundă, însă este optimist și spune că nu vom rămâne fără căldură în această iarnă.
"Nu rămânem fără gaze în această iarnă", a declarat premierul Florin Cîțu, miercuri, răspunzând la o conferință de presă.
Anunţul lui Nicuşor despre majorarea subvențiilor
Câteva ore mai târziu după ședința de la Primăria Capitalei, edilul Nicușor Dan și-a făcut apariția la Prefectură, unde a dat de înțeles că banii pentru majorarea subvențiilor ar fi însă la mijloc. Este înțelegerea cu Comisia Europeană.
"Nu am informația oficială, dar e foarte posibil ca prețul să fi crescut. Mai întâi există o negociere între Romgaz și Elcen. Această negociere este logică, pentru că Elcen este un mare cumpărător. Există o constrângere care vine din contractul pe care noi îl avem cu Comisia Europeană pentru acei 300 de milioane, pentru cei 200 de kilomentri și care spune că nu mai avem voie să mai mărim subvenția.
Dar aici sunt foarte multe nuanţe tehnice, pentru că este vorba de o subvenţie pe preţ, e vorba de o subvenţie pe pierderile tehnologice. Din punctul de vedere al Municipalităţii, nu suntem în constrângeri financiare, să nu putem să dăm o subvenţie mai mare", a declarat Nicuşor Dan.
Previziunile nu sunt deloc bune pentru această iarnă, în ceea ce priveşte costul facturilor la căldură
Iulian Iancu, preşedinte al Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei, a intervenit la News Hour With CNN, unde a declarat că, "în Bucureşti, preţul căldurii s-a dublat", iar ''pentru o garsonieră, căldura va fi cât pentru un apartament".
Europa are o mare problemă în acest moment cu gazele şi dacă la vecinii de continent e greu, la noi ar putea fi dramatic
. În primul rând rezervele de gaze din Europa sunt la o capacitate de până în 72%, cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. În ţara noastră rezervele sunt chiar mai mici, de doar 60%.
Acesta este unul dintre motivele scumpirii excesive a gazelor.Totuşi, o serie de parlamentari europeni au cerut o anchetă asupra a ceea ce susţin că ar fi o manipulare a pieţei de către compania rusească Gazprom.
Una peste alta, haosul din piaţa gazelor naturale a dus până acum la scumpiri în unele sectoare de peste 280 la sută.
Ce alte precizări importante a mai făcut Iulian Iancu, aflaţi din materialul video de mai sus.