Pentru a preveni condusul sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise, Agenția Națională Antidrog a organizat un experiment în cadrul căruia, cu ajutorul unei perevchi de ochelari, șoferii au putut vedea care sunt efectele resimțite în momentul în care cineva se urcă la volan băut sau drogat.
Citește și: Șofer care avea carnet de doar două luni, prins beat și drogat la volan, în Ilfov
Participanţii au condus purtând o pereche de ochelari care simula efectele simţite de persoanele care se urcă la volan sub influenţa alcoolului sau substanţelor interzise.
Acțiunea vine în urma statisticilor care arată o creștere a numărului de accidente cauzate de consumul de alcool sau droguri la volan.
”În perioada 2019-2022, pe fondul consumului de substanțe psihoactive, s-au produs 34 de accidente grave, care s-au soldat cu 14 morți”, a spus Ramona Dabija, director Agenția Națională Antidrog.
La experiment au participat mai mulți medici, psihologi, dar și piloți profesioniști.
”Polițiștii acționează permanent pentru depistarea celor care conduc sub influența alcoolului sau a altor substanțe. În medie, lunar, sunt depistate aproximativ 2.000 de persoane care conduc sub inluența alcoolului.
De asemenea, în medie, lunar, aproximativ 200 de persoane sunt depistate sub influența substanțelor psihoactive”, a spus Octavian Dan, purtător de cuvânt al Inspectratului General al Poliției Române.
Citește și: Copil lovit pe trecerea de pietoni, în Oradea. Șoferul băut a fugit de la locul accidentului
Participanții au avut de parcurs mai multe trasee, printre care și parcare laterală sau frânare la punct fix, cu și fără ochelarii speciali.