Preţurile alimentelor sunt în creştere la nivel european din cauza scumpirilor din sectorul energetic, a războiului din Ucraina, dar şi a crizei de pe piaţa îngrăşămintelor.
Românii plătesc cu 33% mai mult pentru un coş de cumpărături decât în luna mai
Pentru acelaşi coş de cumpărături cu alimente de bază pentru care în luna mai am fi plătit în jurul valorii de 159 lei, luna aceasta vom fi nevoiţi să plătim cu peste 20% mai mult.
Alimentele de bază cele mai scumpe sunt chiar cele mai căutate, precum uleiul, făina, unde se înregistrează scumpiri de peste 20%.
În cazul uleiului avem o majorare de până la 4 lei. Concret, acelaşi litru de ulei a ajuns să coste acum aproape 16 lei, faţă de 12 lei luna trecută.
Făina a depăşit pragul de 6,70 lei fata de 5,19 lei. Mălaiul a crescut la peste 7 lei, iar zaharul este aproape 4 lei.
Carnea de pui devine un lux de aproape 20 lei/kg
Preţurile nu arată deloc bine nici la categoria legume, mai ales că în această perioadă produsele autohtone sunt deja coapte.
Roşiile româneşti se vând la preţuri mai mari decât cele de la import, iar preţul ardeiilor este la fel de mare.
Toate acestea, în timp ce Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu vorbeşte despre stabilizarea şi chiar micşorarea preţurilor.
"Odată cu apariţia producţiei rezultate ca urmare a desfăşurării Programului Tomata, preţurile s-au stabilizat, au ajuns pe un platou, chiar au început să scadă la un nivel acceptabil. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu celelalte produse", spune Adrian Chesnoiu.
Oamenii sunt şi ei disperaţi şi îngrijoraţi de valul continuu de scumpiri
Nimeni nu ştie unde cât vor mai creşte preţurile, cu războiul în curs, criza cerealelor şi blocajul din Marea Neagră.