Energia nucleară se află din nou în prim-planul discuțiilor din toată lumea, în special din Europa.
În acest context, specialişti din toată lumea s-au adunat, la Bucureşti, pentru a împărtăşi bune practici în materie de energie nucleară.
"Este una dintre cele mai bune soluţii pentru a lupta cu schimbările climatice, dar este şi o soluţie pentru a asigura alimentarea cu energie.
Înainte să construim reactoare noi, trebuie să ne ţinem promisiunea de a veni cu soluţii sigure şi eficiente pentru eliminarea deşeurilor", a spus Tarik Choho, preşedinte Nuclear Fuel.
Experţii spun că pentru deşeurile radioactive trebuie găsite cele mai potrivite spații de depozitare.
De asemenea, aceste locuri trebuie comunicate populaţiei, dialogul cu oamenii fiind cel mai important în materie de energie nucleară.
"Deşeurile nucleare nu sunt materiale periculoase, care nu pot fi ţinute sub control, aşa cum tinde lumea să creadă.
Sunt, într-adevăr, radioactive, trebuie să fie izolate de mediul înconjurător, de oameni, dar ştim cum să facem acest lucru. A fost făcut în toată lumea.
Scopul acestor întâlniri este să împărţim cunoştinţe despre cum am gestionat cu succes eliminarea deșeurilor nucleare", a spus Bill Magwood, director general NEA-OECD.
Vlad Stoicescu, președintele Asociației pentru Combustibili Sustenabili, a subliniat beneficiile energiei nucleare.
"Cei mai apropiați de energia nucleară sunt oamenii de lângă centrale, pentru că nu numai că sunt sigure, ci oferă securitate energetică pentru întreaga națiune, dar în același timp, oferă locuri de muncă și un climat de dezvoltare durabilă pentru întreaga comunitate", a spus președintele Asociației pentru Combustibili Sustenabili.
Recent, România a semnat adeziunea la Acordul cadru NEST, un instrument de formare profesională a unei noi generații de specialiști în domeniul nuclear