O grupare de traficanţi care le vindea droguri copiilor pe Telegram funcţionează în continuare, deşi a fost destructurată de poliţişti luna trecută. Grupul are aproape 10 mii de membri şi nu este singurul. Substanţele interzise rămân în continuare extrem de uşor de cumpărat, iar specialiştii trag un semnal de alarmă.
În conversaţiile de pe aplicaţii precum WhatsApp sau Telegram, dealerii şi cumpărătorii folosesc emoticoane precum fulgi de zăpadă sau trifoi, care reprezintă anumite tipuri de droguri.
Adolescenţii şi tinerii ajung, din păcate, tot mai des să fie consumatori sau chiar traficanţi de droguri. În acest moment, vârstă medie de debut, în consumul de droguri din România, este de 12 ani. Problema şi mai mare este că aceste substanţe interzise sunt din ce în ce mai accesibile tinerilor prin grupuri de WhatsApp sau de Telegram.
Administratorul unui astfel de grup a fost ridicat de procurorii DIICOT la începutul lunii iunie pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri. Cu toate acestea şi acest grup şi multe altele funcţionează în continuare.
Dealerii îşi expun ofertele, iar cei care vor să cumpere au acces la droguri printr-un simplu mesaj. Totul foarte accesibil, plata se face online, marfa se lasă într-o locaţie care este mai apoi comunicată cumpărătorului.
Există şi un limbaj al acestor grupuri. Sunt diferite emoticoane care semnifică diverse droguri. Pastilele se referă la medicamentele precum xanax, aderal sau oxicodonă. Cocaina este reprezentată fie cu fulgi de zăpadă, fie cu diamante. Iar marijuana, de obicei printr-un trifoi cu patru foi.
Specialiştii avertizează părinţii şi profesorii să fie atenţi la limbajul pe care copii îl folosesc online dar şi la comportamentul lor. Astfel consumul de droguri poate fi depistat din timp şi se poate evita o tragedie.