Doru Costea, fost ambasador al României în Kuweit, Sultanatul Oman, Egipt și China, fost reprezentant permanent al României la oficiul ONU și fost președinte al Consiliului ONU pentru drepturile omului, a comentat recent cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu.
El a subliniat că, într-un conflict, repercusiunile se răsfrâng adesea asupra ambelor părți.
"Ca în orice conflict ne putem aștepta ca repercursiunile să se răsfrângă asupra ambelor tabere. Începând cu partea Palestinei, efectele vizate Hamas vor fi fost consolidarea imaginilor de militanți, în fața celorlalte detașamente cu care sunt în competiție.
Și în primul rând, în fața ANP-ului (Autorității Naționale Palestiniene).
Este un obiectiv intern. Pentru Israel a fost o trezire foarte dură dintr-o situație în care credeau că sunt pregătiți, că sunt apărați, că au un sistem contra-informație și tehnică militară destul de puternică încât să poată face față cu succes oricărei provocări.
Fapt care nu este așa. Nu este ceva nemaipomenit, am mai avut istoric, relativ recent, momente în care serviciile de informații ale unor mari puteri, au făcut erori masive.
Cel mai recent este aprecierea făcută de serviciile Rusești că armata ucraineană va ceda în 24 de ore, dar suntem unde suntem.
Un aspect important din perspectiva efectelor, pe plan intern, în cele două părți, este că așa cum observă majoritatea analiștilor, nimeni nu câștigă din această confruntare. Și mor oameni și de-o parte și de alta.
Niciuna din legiunile aprinse de conflicte din lume, nu este atât de integrată așa cum este Orientul Mijlociu, astfel orice se întâmplă în această zonă, are repercursiuni asupra întregii regiuni.
Aș vrea să remarc impactul pe care îl are asupra Arabiei Saudite, asupra planurilor saudite de a normaliza relațiile cu Israelul, asupra Egiptului. Egiptul are o graniță de 11 km cu Gaza, însă majoritatea tunelelor subterane din Gaza, ajung în Egipt.
Alte efecte asupra Siriei și Iranului, care sunt doi jucători strâns legați în urma istoriei recente și amândoi sunt anti-israelieni declarați", a spus Doru Costea.
Întrebat cine are de câștigat, din afara acestei zone, în urma acestui conflict, fostul ambasador a spus:
"Nimeni nu are de câștigat, dar asta este numai o aparență. Aș menționa două puteri care profită indirect Rusia și China. Cele două profită de orice eveniment care contravin intereselor strategice SUA", a mai menționat Doru Costea, la Antena 3 CNN.