Astfel, folosirea de arme chimice în Ucraina produce un pericol care trece dincolo de graniţele ei.
„Atacul chimic poate să fie făcut și cu unele substanțe care, în mod normal, utilizate de către poliție sau în alte scopuri, ele sunt cu specific de ordine publică. Dar, aceste gaze, care pot fi folosite de către poliție în scopuri militare, folosite de către armată sunt interzise.
În cazul în care aceste substanțe chimice sunt utilizate în spații închise problema devine destul de complicată pentru că, deși sunt cu atac destul de lejer asupra ochiului, mucoaselor, sistemului respirator, în spațiile închise ele pot conduce chiar la deces.”, a explicat generalul Cristian Barbu, fost rector comandant al Academiei Tehnice Militare, la News Hour with CNN.
Există patru tipuri de arme chimice care afectează aparatul respirator, pielea şi mucoasele, sângele şi sistemul nervos:
- agenţi sufocanţi - o serie de gaze care odată inhalate afectează grav căile respiratorii şi plămânii.
- arme chimice cu agenţi blister sub formă de lichid, aerosoli, vapori sau aşa-numitul praf toxic - ard pielea, ochii şi mucoasele căilor respiratorii
- arme chimice cu agenţi sanguini - atacă sângele și sunt gaze care odată inhalate nu mai dau voie celulelor să absoarbă oxigen. Astfel, apare senzaţia de sufocare.
- arme chimice care atacă sistemul nervos - pot fi împrăştiaţi prin lichide, aerosoli, vapori sau praf şi afectează sistemul nervos în sensul pierderii echilibrului sau capacității de a controla corpul.