O analiză făcută de economişti pentru Adevărul arată că sunt veşti rele pentru economie în 2024.
În primul rând vom avea de-a face în continuare cu inflaţie în creştere. Asta în condiţiile în care valul inflaţionist cu care ne confruntăm deja de trei ani ne-a tăiat din puterea de cumpărare cu circa 40 de procente.
De aici vine al doilea fenomen, respectiv creşterea preţurilor. Cel puţin în cazul alimentelor avem deja creşteri de 20 - 30% la preţ. De aici înainte, spun economiştii, trendul va fi unul crescător. S-ar putea ca scumpirile să fie ceva mai lente, dar, vor fi.
Citeşte şi: "Mitul" inflației scăzute care a făcut ca prețurile să crească cu până la 25%, anul trecut, în România
În 2024 se preconizează că se vor înmulţi falimentele. Sunt deja la momentul de faţă în jur de 150.000 de companii cu probleme, iar una dintre măsurile fiscale introduse recent triplează practic impozitul pe cifra de afaceri a micro-întreprinderilor.
Numai acest lucru va duce, spun specialiştii, la insolvenţe pe bandă. Apoi va apărea un alt fenomen şi anume restructurarea şi reorganizarea companiilor, chiar diminuarea veniturilor angajaţilor şi, mai grav, mulţi patroni vor fi tentaţi să găsească soluţii la limita sau dincolo de limita legii, iar acest lucru nu va aduce bani la bugetul de stat cum speră guvernanţii.
Chiar şi aşa, există şi veşti bune. Economiştii spun că 2024 va fi un an în care nu vor mai creşte taxele şi impozitele, dobânzile la credite se vor stabiliza în mare parte. Tocmai de aceea, din acest punct de vedere, vom avea un an calm.