Fenomenul se produce aproximativ de două ori pe an, chiar în faza de lună plină, atunci când Soarele, Pământul şi astrul nopții sunt perfect aliniate.
Eclipsa de lună a fost surprinsă şi în România de pasionații de astrofotografie. Ea a putut fi observată începând cu ora 4 dimineaţa când Luna a început să intre în penumbra Pământului.
Momentul culminant a fost atins la 5.30 atunci când satelitul a fost complet acoperit de umbra acestuia. Luna a căpătat culoarea roşie. La scurt timp a şi apus.
Astrologii susţin că Superluna roşie s-a aflat azi noapte în scorpion şi aduce tensiuni la nivel mondial.
Cum ne afectează acest fenomen ne spune astrologul Cristina Demetrescu.
"Este o eclipsa complicată chiar dacă ea s-a produs, nu am scăpat de ea. Este una din multiplele eclipse care au loc în primul rând pe această axă financiară.
Scorpionul este o zodie implicată pe axa Taur-Scorpion ce are legătură cu banii pe care îi avem şi banii pe care îi datorăm sau banii de care am avea nevoie noi să ne realizăm toate scopurile şi toate aceste temeri legate de viitor şi de situaţiile acestea care se înfundă din ce în ce mai tare.
Eclipsa se formează şi cu o tensiune la planeta Saturn în Vărsător care aduce îngrijorări la nivel colectiv, adică nu este doar o persoană care se trezește într-o situaţie de genul acesta, ci,probabil, că există un marcaj colectiv şi chiar la nivel mondial.
Acum Luna este o planetă care are legătură cu emoțiile noastre, iar în zodia Scorpionului nu se simte foarte bine, motiv pentru care această perioadă cât şi perioada care va urma până la sfârşitul acestei luni mai aduce emoții suplimentare.
Aduce pentru unii nevoia de a controla din ce în ce mai mult, atunci când deja văd că situaţia este practic înfundată şi este imposibil, motiv pentru care se creează tot felul de tensiuni şi tot felul de ciocniri între principii.
Eu zic că ar putea să fie începutul sfârșitului acestui dezastru cu care ne confruntăm în ultima perioadă. Destinul este în conjuncție cu Algol care se numește Steaua Demon şi care cred că este responsabilă pentru toată urâțenia pe care am văzut-o în ultimele luni.
Conjuncturi undeva spre finalul acestei luni mai se mai desprind, dar ele sunt în tensiuni cam de anul trecut", a explicat astrologul Cristina Dementrescu la News Hour with CNN.
Eclipsa a fost vizibilă în mai multe regiuni ale planetei
Fenomenul a putut fi urmărit atât de europeni, cât şi de africani. De un spectacol total însă s-au putut bucura doar cei de pe continentul celor două Americi.
O eclipsă totală de lună nu constituie doar un spectacol uimitor, ci şi un bun prilej pentru studiu. Eclipsele de Lună au fost cele care ne-au permis, încă din Antichitate, să demonstrăm că Pământul este rotund. Oamenii de știință au avut grijă şi de această dată să explice fenomenul cât mai detaliat cu putință.
Luna trebuie să fie în ceea ce se numește un nod descendent sau ascendent, deci trebuie să fie complet aliniată cu Soarele şi Pământul.
Fenomenul a fost vizibil timp de aproximativ o oră și din România. Însă, românii nu au avut parte de e eclipsă totală. Următorul astfel de spectacol va avea loc în noiembrie 2022, însă va fi vizibil doar din mijlocul Oceanului Pacific.