Puşi faţă în faţă cu aceste produse, şcolarii cedează tentaţiei. Pe deasupra, sunt bombardaţi şi în mediul online cu reclame la sucuri şi snack-uri aduse de peste ocean.
Pentru unii directori de şcoli, legile sunt făcute doar ca să fie încălcate. Deşi, de 16 ani, legea interzice comercializarea de dulciuri, snacks-uri şi sucuri în incinta şcolilor, pe holuri se află nu unul, ci două aparate de unde elevii îşi pot cumpăra la discreţie napolitane, ciocolată, biscuiţi şi băuturi carbogazoase.
Consumul acestor produse poate fi prevenit doar evitând să fie expuși copiii atât de mici la ele. Cu cât sunt mai mici, cu atât dependența se instalează mai rapid.
Pe lângă faptul că sunt expuşi la şcoală, exact unde nu ar trebui, sunt bombardaţi cu reclame şi în mediul online, unde influencerii lor preferaţi promovează snacks-uri extrem de picante şi sucuri pline de chimicale.
”Sunt o combinaţie aproape fatală de zahăr cu cofeină, plus multe alte elemente care sunt demne de o carte de biologie: pline de E-uri, suflaţi, fosfaţi. Sunt probleme de digestie care pot să apară, tulburări de metabolism, se distruge flora intestinală, apar dureri de stomac”, susțin specialiștii.
Psihologii le recomandă părinţilor şi profesorilor să le explice copiilor care sunt riscurile şi să le aducă exemple concrete.
”Nu o să pățești nimic poimâine dacă ai mâncat prea multe dulciuri ultra procesate, dar în timp efectele vor fi, există studii oameni care s-au îmbolnăvit și vorbesc despre asta”, mai spun specialiștii.
Totodată trebuie oferită o alternativă sănătoasă copiilor.
”Acest ceva dulce la şcoală e important să fie un fruct, e important să fie apă minerală cu un sirop natural. Ar trebui să ne învățăm copiii să bea apă simplă, nu să caute zahărul în băuturi”, recomandă nutriționiștii.
În România, aproape 40% dintre copii au probleme cu greutatea. Ţara noastră se situează pe primele locuri în Uniunea Europeană la obezitate infantilă.