Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN "Braţele noastre rămân goale" | Drama a 14.000 de cupluri care cer cu disperare Guvernului să reia programul naţional de fertilizare in vitro

"Braţele noastre rămân goale" | Drama a 14.000 de cupluri care cer cu disperare Guvernului să reia programul naţional de fertilizare in vitro

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:20 08 Mai 2024 Modificat la 20:27 08 Mai 2024

Deşi în România rata natalităţii s-a prăbuşit în ultimul deceniu, anul acesta nu a fost alocat niciun ban pentru familiile care au nevoie de FIV. Ministrul Familiei vine însă cu promisiuni: programul ar putea fi deblocat luna aceasta. 

Nina şi Ciprian se luptă de 4 ani să aibă un copil, dar în zadar. Ultima lor speranţă este fertilizarea in vitro, o intervenţie însă prea costisitoare pentru veniturile lor.

 "Undeva pe la 7.000 de euro ar fi costurile. Am început deja să strângem bani, dar ţinând cont că trebuie să plătim şi cazare, şi mâncare, ne este foarte greu. Soţia, în aceşti 4 ani, a rămas însărcinată de două ori, dar din păcate a pierdut sarcina foarte repede", spune Ciprian.

Depresie şi deznădejde pentru 14 mii de cupluri care îşi doresc un copil

Au urmat episoade de depresie, de deznădejde, pe care le-au depăşit doar cu gândul că într-o zi vor reuşi să facă fertilizare in vitro. Prin asemenea clipe trece şi o familie care a trimis o scrisoare emoţionantă premierului.

"Anul acesta, la masa de Paşte stăm doar doi... La fel am stat şi anul trecut, şi acum doi ani, şi acum trei ani, iar golul din suflet creşte pe zi ce trece, în care braţele noastre rămân goale, fără copilul pe care ne dorim de aproape 5 ani să îl aducem la masa noastră. (...) Strângem bani pentru încă un embriotransfer. Aşa că la masa de Paşte suntem noi doi şi speranţa că la anul, pe vremea aceasta, vom fi trei", se arată în scrisoarea unui cuplu. 

Guvernul a primit 600 de scrisori cu apelul disperat la românilor care vor să devină părinţi

Cum speranţa nu este de ajuns, aceste cupluri au nevoie de ajutor deoarece costurile totale depăşesc 6.000 de euro. Tocmai de aceea au trimis sute de scrisori Guvernului.

"Nu sunt 600 de mesaje. Sunt 600 de familii, 600 de tragedii şi sunt puţine în raport cu adevăratul număr de persoane infertile din România", spune Nicole Brunel, preşedinte Asociaţia SOS Infertilitatea

Dacă anul trecut statul a oferit 10 mii de vouchere, în valoare de câte 3 mii de euro, în 2024 Programul Naţional de Fertilizare in vitro a fost sistat.

"Deja erau depuse, la sfârsitul anului trecut - începutul anului acesta, când s-a aflat că nu mai sunt fonduri, 14 mii de alte cereri. Deci cel puţin 14 mii de cupluri asteaptă această finanţare. Cu siguranţă, dacă platforma ar fi fost deschisă, am fi ajuns mult mai sus", mai spune Nicole Brunel, preşedinte Asociaţia SOS Infertilitatea

Ministrul Familiei, demersuri pentru reluarea programului de fertilizare in vitro

Ministrul Familiei a făcut demersuri pentru reluarea programului şi a apelat la ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pentru a obţine banii necesari.

 "S-a convenit ca dânsul să vină cu o altă modificare legislativă, tot prin intermediului unei ordonanţe de urgenţă, prin intermediul căreia dânsul să solicite bani din Fondul de Rezervă.  Eu sper ca într-o săptămână, o săptămână şi jumătate acest lucru să se şi întâmple şi să deblocam acest program. Nu e un moft, e necesitate", spune ministrul Familiei, Natalia Intotero. 

De la un an la altul, în România se nasc tot mai puţini copii. În 2023, doar aproximativ 155 de mii de bebeluşi au venit pe lume, acestea fiind cele mai mici cifre înregistrate în ultimul deceniu.

×
x close