Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Dispozitivele electronice făcute din hârtie, soluția pentru protejarea mediului: ”Vor putea fi ușor colectate și reciclate”

Dispozitivele electronice făcute din hârtie, soluția pentru protejarea mediului: ”Vor putea fi ușor colectate și reciclate”

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:25 11 Apr 2024 Modificat la 19:25 11 Apr 2024

Datorită Internetului Lucrurilor, care utilizează senzori minusculi pentru a conecta diverse gadgeturi la reţea, unii experți în tehnologie prevăd că, până în 2035, vor exista peste 1 trilion de dispozitive electronice în întreaga lume.

Metodele actuale de fabricație ar genera milioane de tone de "deșeuri electronice" care ar umple gropile de gunoi și oceanele.

”Deșeurile de echipamente electrice și electronice reprezintă categoria de deșeuri cu cea mai mare rată de creștere.

Practic, în ultimul an, am avut generate 62 de milioane de tone de astfel de deșeuri, din care doar 17% au fost colectate și reciclate.

Putem să spunem că vom ajunge să ne îngropăm în aceste deșeuri. Aici este inovația pe care acest PaperTronics o aduce, pentru că ele vor veni cu volume mult mai mici, care vor putea fi ușor colectate și reciclate, astfel încât materialele să fie reintroduse în economia circulară”, a declarat Cristian Pocol, preşedinte RESPO DEEE.

După ani buni de studiu și teste, cercetătorii și inginerii de la Universitatea Binghamton au dezvoltat o tehnologie inovatoare cunoscută denumită papertronics.

Această inovație reprezintă o combinație ingenioasă între electronica tradițională și materiale biodegradabile, oferind o serie de beneficii semnificative pentru mediu și pentru societate în ansamblu.

”Cea mai mare problemă cu hârtia pentru electronice este că hârtia este foarte poroasă și aspră. Aceste proprietăți sunt foarte utile pentru paperfluidics, deoarece aceste dispozitive necesită o suprafață și o rugozitate ridicată, dar pentru electronică, ele reprezintă o provocare critică”, a mărturisit Seokheun Choi, profesor Binghamton University.

În prezent, cererea de echipamente electrice și electronice este dinamică.

”Cererea de echipamente electrice și electronice este în continuă creștere. Producția acestor echipamente presupune utilizarea unor materii prime, care, din păcate, în natură sunt disponibile limitat. PaperTronics aduce aici o inovație, înlocuiește aceste materii prime critice, care sunt o problemă în acest moment, cu alte materii prime, care sunt disponibile nelimitat în natură”, a mai mărturisit Cristian Pocol, preşedinte RESPO DEEE.

Pentru că au la bază materiale biodegradabile, cum ar fi hârtia, cartonul și alte compoziții organice, atunci când Papertronics vor ajunge la sfârșitul ciclului de viață, vor putea fi reciclate ușor sau, pur și simplu, lăsate să se degradeze în mod natural, fără a avea un impact negativ asupra ecosistemului.

×
x close