Corespondentul CNN Salma Abdelaziz a explicat, în direct din Lvov, pentru Antena 3, ce decizii ar putea urma în urma acestor discuții extrem de importante.
"Joe Biden l-a numit pe Vladimir Putin criminal de război. Se pare că acesta și-a pierdut răbdarea și fără să poată negocia direct cu Putin vedem acest limbaj care escaladează. Joe Biden se întâlnește cu partenerii NATO, dar cu siguranță vom auzi mai multe despre ce fel de sprijin material se poate oferi Ucrainei.
Președintele Biden a spus că nu poate fi vorba de închiderea spațiului aerian, pentru că nu vrea să escaladeze conflctul și să izbucnească un al treilea război mondial", a spus Salma Abdelaziz.
SUA nu vor trimite trupe în Ucraina, dar vor sprijini membrii NATO care decid să facă acest lucru
Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a spus că țările NATO ar putea decide să trimită trupe în Ucraina, deși Statele Unite nu vor face acest lucru.
Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfeld, consideră că participarea trupelor americane la contingentul ONU de menținere a păcii din Ucraina este puțin probabilă.
Ea a precizat că, în timpul vizitei în Polonia, președintele american va discuta cu omologul său polonez problema aducerii forțelor de menținere a păcii în Ucraina.
Diplomatul a menționat că este puțin probabil ca Statele Unite să ia parte la aceasta, dar vor sprijini aliații NATO care vor lua o astfel de decizie.
„Pot spune că trupele americane nu vor călca pe teritoriul Ucrainei.
Președintele (Joe Biden - n.red.) a precizat acest lucru, dar alte țări NATO ar putea decide că vor să trimită trupe în Ucraina”, a spus Thomas- Greenfield.
Ea a clarificat că aceasta va fi o decizie pe care țările NATO au dreptul să o ia.
Biden urmează să participe joi la summitul NATO, urmat de o întâlnire cu liderii Consiliului European vineri, în timp ce Statele Unite și națiunile aliate încearcă să exercite presiuni diplomatice și financiare asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a înceta invazia sa de aproape o lună în Ucraina.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, întrebat în emisiunea „Meet the Press” de la NBC dacă cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru o zonă de excludere aeriană nu este luată deloc în calcul, a spus că aliații caută să „susțină Ucraina”, dar nu să escaladeze tensiunile cu Rusia.
„Este extrem de important să prevenim ca acest conflict să devină un război cu drepturi depline între NATO și Rusia, deoarece asta va provoca mult mai multe daune, mult mai multe morți și distrugeri decât ceea ce vedem acum în Ucraina”, a spus Stoltenberg.
„Rusia este o putere nucleară. Președintele Putin transmite acum o retorică nucleară foarte periculoasă”.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care a apărut la „Face the Nation” de la CBS, a spus, în ciuda faptului că Rusia ar fi lansat recent rachete hipersonice asupra Ucrainei, noul armament nu reduce pierderile semnificative cu care se confruntă trupele terestre ruse.
Ambasadorul ucrainean în Statele Unite, Oksana Markarova, a spus că țara ei rămâne deschisă discuțiilor diplomatice cu Rusia în speranța de a opri vărsarea de sânge.
„A negocia nu înseamnă a te preda”, a spus Markarova. „Nu suntem pregătiți să renunțăm nici la visele noastre cu privire la suveranitatea teritorială sau la integritate, dar suntem gata să negociem chiar și cu inamicul brutal pentru a-l opri.
Și le cerem tuturor prietenilor și aliaților noștri să ne ajute să luptăm cu succes, dar și să punem toată presiunea pentru ca Rusia să negocieze.”