Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Dimitrie Muscă, despre criza îngrăşămintelor care îi îngenunchiază pe fermieri: "Calitatea produselor va fi extraordinar de proastă"

Dimitrie Muscă, despre criza îngrăşămintelor care îi îngenunchiază pe fermieri: "Calitatea produselor va fi extraordinar de proastă"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:40 07 Dec 2021 Modificat la 19:38 07 Dec 2021
23
Sursa foto: Antena 3

Azomureş, fabrica ce furnizează 50% din îngrășămintele folosite în agricultura românească, îşi suspendă activitatea. Peste 1000 de oameni ar putea rămâne fără loc de muncă şi o ţară întreagă ar putea suferi de pe urma scumpirilor care vor ajunge repede până la raft. Vor fi creşteri de preţuri imense la alimentele de bază, avertizează fermierii.

Dacă în ultima lună, în medie, preţul la carnea de porc a crescut de la 16 la 19 lei pe kilogram, de la anul am putea plăti 22 până la 25 de lei pe kilogram.

La pâine am văzut în ultima lună creşteri şi de un leu, adică de la 2 lei la 3. Şi aici am putea asista la o majorarea a prețului cu încă un leu, chiar.

Preţurile produselor lactate au crescut cu o medie de 5 procente aşa că litrul de lapte de la un preț mediu de 3,5 lei a crescut la aproape 3,7 lei. Şi aici vom vedea scumpiri.

Acestea sunt doar o parte din efecte totul din cauza suspendării activității Azomureş, fabrică ce furnizează 50% din îngrășămintele folosite în agricultura românească.

Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai reprezentativi agricultori din ţara noastră, a explicat ce impact vor avea aceste efecte asupra fermierilor, asupra calității produselor şi asupra buzunarelor românilor care trebuie să facă faţă unui nou val de scumpiri.

„Orice produs agricol se obține cu o anumită cantitate de elemente chimice. De exemplu, pentru o tonă de grâu se consumă 24-25 de kilograme de azot, 15 de kilograme de fosfor şi 23 de potasiu. Fără aceste îngrășăminte chimice vă spun că scade producția cu 50%. Pentru piaţă, ca şi cheltuială pe un hectar de grâu eram undeva la 4.500 de lei cheltuială.

Vom ajunge să plătim 6.000 de lei cheltuială pe un hectar doar prin prisma îngrășămintelor. S-au scumpit şi substanțele fito. Trebuie să facem o grămadă de tratamente. Sunt puţini care nu rezistă. Este un tăvălug, care în primă fază îi omoară pe cei cu agricultura de subzistență, pentru că nu au rezerve mari de capital ca să investească.

Fără îngrășăminte calitatea produselor va fi extraordinar de proastă. Vom obține un grâu furajer, pur şi simplu. Grâul trebuie să aibă 14% proteină. Fără proteină nu facem nici lapte, nici carne, nimic. Mari probleme vom avea şi la carnea de porc pentru că la ora actuală ajungem să importăm 90% din carnea de porc ceea ce va fi o mare problemă ", a explicat Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai reprezentativi agricultori din ţara noastră, la News Hour with CNN de la Antena 3. 

×
TOP articole
x close