Statul ne promite digitalizare la un nivel foarte înalt. Mai exact, Guvernul va aproba o hotărâre prin care va reglementa practic înființarea unui cloud guvernamental.
Adică un spațiu imens de stocare a datelor. Se va investi o sumă uriașă, 560 de milioane de euro fără TVA, pentru constituirea acestui cloud.
Iar până în 2026 cel puțin 30 de instituții ale statului trebuie să fie practic prezente în acest cloud.
Eduard Mititelu, subsecretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a explicat ce tip de date se vor stoca în cloud-ul guvernamental şi ce beneficii va aduce acesta.
"Ieri a fost adoptată hotărârea de Guvern privind ghidul de guvernanță a platformei de cloud guvernamental. Cum bine ați spus, vorbim de 561 de milioane de euro și de peste de 30 de aplicații migrate în viitorul cloud guvernamental.
25 de aplicații deja existente și 5 noi aplicații ce vor fi în 4 centre de date noi.
Citeşte şi: Comisia Europeană vrea extinderea reţelelor 5G
Datele românilor vor ajunge în online, într-un cloud guvernamental | Ce tip de date se vor stoca şi ce beneficii va aduce acest sistem
Hotărârea de Guvern prevede o serie de instituții ce vor migra în cloud, în principal, în primă fază, instituții din administrația publică centrală. Vorbim de datele din aplicațiile deja existente în cadrul instituțiilor publice.
Însă vom avea 3 elemente foarte importante în acest cloud guvernamental. Orice accesare a datelor privind cetățenii va fi jurnalizată, iar o accesare va genera către cetățean și o notificare, astfel încât în cazul în care un funcționar accesează deja date existente în sistemul informatic despre un anumit cetățean, cetățeanul va ști.
Şi cel de-al treilea element va fi cel de API Gateway prin care vom realiza interoperabilitatea, pentru că anul trecut a fost adoptată legea interoperabilității. În momentul de față lucrăm la normele de referință pentru realizare a interoperabilității și astfel încât să eliminăm din bine cunoscutele cozi.
În momentul în care este notificat și vede că el nu a solicitat, se poate adresa organelor specialitate să facă o plângere. Nu există un risc din acest punct de vedere. Partea de infrastructură va fi asigurată de serviciul telecomunicații speciale, iar cel de administrare a aplicațiilor de către Autoritatea pentru Digitalizare a României.
Deci vom avea și o creștere a nivelului de securitate, vom avea și o eficientizare a banului public şi primii pași pentru interoperabilitate", a spus Eduard Mititelu, subsecretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării la News Hour with CNN de la Antena 3 CNN.