Singura soluţie este tratarea sau scoaterea levigatului şi consolidarea versantului. Dar nişte măsuri pentru evitarea unui dezastru trebuie luate până la sfârşitul anului.
În zona bazinului de depozitare a levigatului există o alunecare de teren care se vede cu ochiul liber. Părerea specialiştilor este că din staţia de depozitare, lichidul toxic se infiltrează şi pune în pericol digul. Dacă nu se intervine cu o stabilizare a acelui versant, apare riscul că toate toxinele să ajungă în pânza freatică şi automat în toate acumulările de apă.
Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, susține că situaţia este generată de "exploatarea necorespunzătoare" a depozitului, staţia de osmoză achiziţionată de Consiliul Judeţean, care este proprietarul depozitului, fiind subdimensionată.
Firma privată care administrează groapă de gunoi de la Stăuceni a fost notificată de multe ori. S-a strâns o cantitate prea mare de levigat pentru că nu a funcţionat staţia de tratare. Acolo sunt cantităţi chiar din 2017, pe care nu au reuşit să le trateze.
Groapa de gunoi este un mare risc pentru comunitate, mai ales că în zonă este o problemă cu apa, iar dacă toxinele ajung în pânza freatică, fântânile, şi aşa puţine, ar fi compromise.
"Vom fi afectaţi direct, nu indirect, toată zona. Anul trecut luau cu cisternele şi încărcau levigatul, spune Mihaela Băghiceanu", primarul din Blândeşti.
Garda de Mediu a cerut adoptarea unor măsuri, până la 31 decembrie, pentru evitarea unei situaţii de mediu foarte grave, iar Agenţia pentru Protecţia Mediului a precizat că autorizaţia va fi suspendată dacă măsurile nu vor fi îndeplinite.