După cursa de miercuri de la Paris, în urma căreia a fost medaliat cu bronz, David Popovici a ținut un discurs-manifest și a cerut noi bazine de înot şi investiţii mult mai mari în sportul românesc. În prezent, în țara noastră, multe dintre sălile de sport care cândva reprezentau o emblemă a sportului românesc, acum sunt o ruină.
Sălile care cândva reprezentau o emblemă a sportului românesc sunt acum o ruină. Stadionul de la Predeal, unde în urmă cu aproape un secol se organizau competiţii sportive la nivel internaţional, azi este un câmp plin de gunoaie, iar autorităţile promit de mai bine de doi ani că acolo va fi construită o bază sportivă modernă.
În Cluj, situaţia este similară. Deşi primăria încearcă să preia responsabilitatea reabilitării sălii sportive, răspunsul Guvernului întârzie să apară.
Stadionul de la Predeal, un câmp plin de buruieni și gunoaie
Cândva, Stadionul de la Predeal era „laboratorul recordurilor europene și mondiale din atletismul românesc” și unul dintre cele mai apreciate stadioane pentru atletism din ţară, lăudat în presa anilor 1930, 1940, care a dus România în cartea recordurilor.
În prezent, Stadionul de la Predeal reprezintă doar un câmp plin de buruieni şi gunoaie. A fost dărâmat în urmă cu aproape doi ani, cu promisiunea că va fi construită o bază sportivă în valoare de două milioane de euro, de către Compania Naţională de Investiţii.
Acum, viceprimarul dă un nou termen: toamna acestui an.
„Bază sportivă de tip C, cu tribune...va fi o bază modernă, ceea ce Predealul avea nevoie. Vechiul stadion nu îndeplinea nicio cerință”, a declarat Mateescu Marius, viceprimarul din Predeal.
Sute de tineri sportivi din ţara noastră îşi doresc să ducă România pe podium. Din păcate, nu au unde să facă performanţă, iar ţara noastră a ratat multe şanse din acest motiv.
„Multe competiții care ar fi fost de nivel european sau mondial n-am putut să le organizăm pentru că ne-au cerut mai multe săli de antrenament”, a declarat Emil Boc, primarul Clujului.
Sala Sporturilor "Horia Demian" se prăbușește sub ochii Ministerului Sportului
Alt judeţ, o situaţie similară. Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca se prăbuşeşte sub ochii statului.
Deși Cluj-Napoca se bucură de o sală polivalentă nouă, cea mai mare sală multifuncțională din România - BT Arena -, mai are și o sală a sporturilor cu care nu se poate lăuda prea mult.
Sala sporturilor „Horia Demian” este a doua ca mărime din oraș, după Polivalenta BT Arena, dar este veche, se distruge și trebuie modernizată.
Sala sporturilor „Horia Demian” a fost construită acum mai bine de 50 de ani, în 1970, și dispune de circa 3000 de locuri. Aparține de Ministerul Sporturilor, așă că Primăria, deși ar vrea să investească în ea, nu poate.
Primarul Emil Boc susține că e o lipsă de voință din partea Ministerului Sportului, care ține de sală, dar fără să facă nimic, fără să o modernizeze și se degradează pe zi ce trece.
„O infrastructură sportivă de referință a Clujului, care, din nefericire, se degradează pe zi ce trece pentru că de la nivel guvernamental nu sunt fonduri sufciente, nici măcar pentru climatizare. Noi am solicitat guvernului să transfere prin HG această sală Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, pentru a integra în circuitul de infrastructură sportivă, pentru a o investi și moderniza”, a mai declarat Emil Boc, primarul Clujului.
13 pagini de proiecte în derulare în aproape toată ţara, toate afişate pe pagina Companiei Naţionale de Investiţii. Lucrări de zeci de milioane de euro care nu au însă şi un termen de finalizare, iar în multe zone reprezintă doar nişte şantiere pustii.