Pare un paradox, dar este o realitate dură. Deşi am împrumutat mai puţini bani decât alte state europene, am făcut-o mai scump.
Două procente din PIB am ajuns să plătim doar pe dobânzi!
Un risc pe care îl are țara noastră este legat de moneda în care s-a împrumutat. 56% din datoria publică a României este în valută.
Deci, practic, suntem influențați și de dinamica piețelor valutare în lume.
Dacian Palladi, analist economic, a explicat la Antena 3 CNN ce înseamnă asta pentru români.
"Nu doar că ne-am îndatorat un crescendo puternic în ultimii ani. Aveam în 2008 undeva la 15% din PIB datorie publică, aveam în 2011 35%, în 2022 suntem la 50%, 2023 fiind acum, pe de-o parte.
Pe de altă parte, ne îndatorăm la dobânzi foarte mari. Ultima oară acum, la începutul anului, de 7,1%, 7,6%, 7,7%. Adică, traduc, creditorii consideră că împrumuturile acordate nouă sunt riscante și zona noastră este mai riscantă, spre exemplu, decât împrumuturile luate de vecinii noștri maghiari, care sunt cu câteva procente și sutimi mai mici decât noi, sau suntem dublu față de croați.
Tradus înseamnă că acești creditori care ne dau nouă bani pe un an, pe 5, pe 7, pe 10, pe 30, cum avem, spun domnule, vă dăm bani, dar cerem dobânzi înalte pentru că sunt câteva riscuri legate de zona voastră, legate de managementul vostru.
Și dacă mă întrebați pe mine, sunt cel puțin două riscuri majore. Statul și politica", a spus Dacian Palladi.
Aflaţi mai multe informaţii urmărind materialul video de mai jos!