Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN La un an de la cutremurele din Gorj, multe dintre clădirile publice avariate sunt la un pas să se prăbușească | 15 milioane de euro sunt blocaţi pentru că autoritățile se încurcă în proceduri

La un an de la cutremurele din Gorj, multe dintre clădirile publice avariate sunt la un pas să se prăbușească | 15 milioane de euro sunt blocaţi pentru că autoritățile se încurcă în proceduri

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:39 15 Feb 2024 Modificat la 19:44 15 Feb 2024

Cutremurul din Gorj de anul trecut a afectat zeci de clădiri, printre care instituții sau şcoli. Una dintre ele este chiar Prefectura, care stă să cadă peste angajați.

În cazul lor, autorităţile spun că nu au unde să le mute birourile. Iar în situaţia elevilor care sunt puşi în pericol zi de zi, autorităţile se încurcă în proceduri, deşi Guvernul a alocat fonduri pentru reparația clădirii.

În tot acest timp autoritățile par să se fie ocupat de o singură instituție. Doar acoperișul Primăriei Târgu Jiu a fost refăcut în urma cutremurelor din Gorj. Vorbim doar de un acoperiș, nu de întreaga clădire.

"Este o clădire veche. A început construcția în 1898 şi s-a terminat în 1904. Pentru toți a fost teama că se va prăbuși peste noi", spune Cristina Cilibiu, fost prefect de Gorj.

Angajații Prefecturii se tem că în cazul unui cutremur, chiar și cu o intensitate mai mică față de cel de anul trecut, imobilul va cădea peste ei.

În GALERIA FOTO de mai jos puteţi urmări efectele cutremurelor din Gorj.

Guvernul a alocat bani pentru reparații, dar nimeni nu a făcut nimic

"Au venit undeva la 700 de miliarde vechi, aproximativ 15 milioane de euro. Banii au venit relativ foarte repede, pentru că dânșii s-au mobilizat. Am reușit să facem dosarele și să le trimitem", mai spune Cristina Cilibiu, fost prefect de Gorj

Au fost trimise, au primit și banii, dar nu s-au apucat de treabă.

Așa se face că în lipsa unui alt spațiu, unde ajuns de mare, unde să fie mutate birourile, toți angajații au fost înghesuiți într-o parte a clădirii care nu are structura de rezistență afectată de cutremur.

"E adevărat, partea istorică a Palatului Administrativ, construită la începutul anilor 1900, este destul de afectată în urma cutremurelor întâmplate anul trecut. Mergând pe mâna specialiștilor, aș spune că nu", mai spune cineva de la Prefectură.

"Procedurile sunt într-adevăr foarte greoaie și am avut o mare problemă și atunci și există în continuare în județul Gorj lipsa experților tehnici, pentru că mare parte din clădiri care urmează să fie reabilitate sau consolidate, sau cum este la Runcu și la Arca, în situația în care ele trebuie demolate și reconstruite altele durează", mai spune Cristina Cilibiu

Cât despre școli sau grădiniță, se pare că siguranța elevilor nu i-a făcut pe cei de la conducere să grăbească procesul de reabilitare. Dacă la unele dintre ele lucrările sunt în curs, la cele mai multe nici nu au început. Asta pentru că autoritățile se încurcă în proceduri.

Un an de la cutremurele din Gorj. S-au produs peste 4000 de seisme

Seismele au fost resimțite în zona epicentrală cu intensitățile V, respectiv VI pe scara Mercalli, producând avarii minore și moderate la clădiri, în special la cele vechi (coșuri de fum prăbușite, țiglă și tencuială căzute, fisuri în pereții clădirilor, mașini avariate), și panică în rândul populației. Sistemul de dublet seismic a prezentat cea mai intensă activitate seismică din zonă în perioada instrumentală.

×
Etichete: cutremur Gorj
x close