Antena 3 CNN Actualitate Cum va arăta agricultura din România în viitor. Tot mai mulți fermieri apelează la drone pentru muncile câmpului

Cum va arăta agricultura din România în viitor. Tot mai mulți fermieri apelează la drone pentru muncile câmpului

un barbat foloseste o drona pe un camp
O dronă costă aproximativ 30.000 de euro. FOTO: Getty Images
de B.C.    |    01 Noi 2024   •   18:22

Agricultura din România a început procesul de tehnologizare. În unele ferme, de exemplu, muncile câmpului se fac cu ajutorul dronelor. Este varianta care i-a ajutat pe fermieri să treacă mai uşor peste provocările severe ale schimbărilor climatice şi lipsa forţei de muncă. Deşi sunt mai scumpe decât echipamentele clasice, acestea sunt mai eficiente.

Cu un plin, o astfel de dronă poate acoperi 20 de hectare, perimetru pe care poate pulveriza insecticide peste culturi, totul într-o singură trecere.

Marian Pascu, operator dronă: „Cu această dronă noi putem să administrăm tratament de erbicidat, de tratat împotriva dăunătorilor, dar poate fi folosită și la semănarea covorului verde. Drona zboară la înălțimea de doi metri peste vegetație și asta ne permite să administrăm ori de câte ori dorim și vremea este prielnică. Singurul lucru care ne poate împiedica este vântul.”

Autonomia unei drone este undeva între 11 și 15 minute la un zbor, în funcție de cantitatea de soluție încărcată. Prin utilizarea acestor echipamente, fermierii reduc costurile, timpul necesar pentru pregătirea terenului, dar şi uzura utilajelor.

Dan Burnel, fermier: „Utilajul din spate face o însămânțare în benzi, însămânțare directă de grâu, după o cultură premergătoare de rapiță. Suntem în al patrulea an cu ea, ne-a ajutat să trecem peste anii dificili, ultimii trei ani de zile.”

O astfel de dronă costă aproximativ 30.000 de euro.

×
Parteneri
x close