În era digitală, hackerii au ajuns să poată fura bani din conturile noastre instantaneu, la doar un click distanță.
Cum acționează infractorii cibernetici?
În primul rând, ne trimit un link de pe o pagină de internet falsă. Dacă dăm click și introducem toate datele cardului nostru, apoi aprobăm tranzacția prin intermediul canalelor convenite cu banca, în doar câteva secunde, hackerii obțin toate informațiile cardului nostru și folosesc aplicații prin care banii noștri sunt transferați instant către ei.
Băncile nu mai pot face nimic pentru a ne recupera fondurile.
Ce putem face pentru a ne feri de atacurile cibernetice?
Este important ca niciodată să nu furnizăm datele cardului unor persoane străine, sau pe site-uri care nu prezintă încredere.
În cazul în care trebuie să pimiți bani de la o persoană, puteți trimite doar codul IBAN.
Asigurați-vă că link-ul este corect și nu dați click pe link-uri necunoscute primite pe SMS, WhatsApp sau e-mail.
Dacă ați efectuat o plată de acest gen, blocați imediat cardul sau sunați banca la numărul de telefon de pe spatele cardului și anunțați Poliția.
Silviu Stahie, analist în securitate informaică, a explicat, în emisiunea ”News Hour with CNN”, cum ne putem feri de atacurile cibernetice.
”Băncile nu cer date prin intermediul internetului”
”Înainte să ajungem pe platformele respective, trebuie să învățăm să recunoaștem mesajele de unde ajung utilizatorii să dea click pentru a deschide site-urile. Înainte de orice trebuie să ținem minte că băncile nu cer date prin intermediul internetului, mai ales când vine vorba de date personale.
Odată ce avem acest filtru în minte, ne va fi mult mai ușor să filtrăm mesajele de tip spam atunci când ele ne cer să introducem date sau să accesăm site-uri care par a fi ale băncilor respective.
Dacă intrăm totuși pe link-urile respective, vom observa că, de cele mai multe ori, ele nu au link-urile oficiale ale băncilor unde intrăm, pot avea greșeli de ortografie și pot să ceară câteodată chiar date neobișnuite, cum ar fi copii după buletin sau pașaport.
Atunci când folosim soluții de securitate, toate aceste acțiuni sunt imposibile. Nu ne vor lăsa niciodată să trecem mai departe de click-ul respectiv sau, de multe ori, vor intercepta e-mail-ul sau mesajul înainte să ajungem noi să acționăm.
”Pandemia le-a diversificat foarte mult acțiunile hackerilor”
Pandemia a fost un exercițiu foarte interesant în domeniul acesta pentru hackeri, pentru că le-a diversificat foarte mult acțiunile. Au profitat de fiecare aspect al pandemiei în ceea ce privește informația cu privire la coronavirus, informații despre vaccinuri, despre disponibilitatea lor, despre efecte secundare, despre serviciile de curierat sau serviciile online.
Pentru că lumea a început să lucreze de acasă și pentru că interacțiunea cu persoanele era dificilă, multă lume s-a îndreptat către serviciul online de banking și hackerii au observat acest lucru și au început să trimită foarte multe mesaje spam în această direcție, în speranța că chiar și un număr foarte mic de oameni vor cădea în această plasă.
Sunt peste 300 de miliarde de astfel de e-mail-uri trimise în fiecare zi, jumătate din ele sunt de tip spam, iar hackerii se așteaptă ca victimele să apese cam 1 din 12 milioane de mesaje spam. Ei se bazează pe volum, pe faptul că oamenii sunt câteodată comozi și nu vor să treacă prin toate hopurile necesare securității, adică autentificarea în mai mulți pași, parole sigure, și se adaptează imediat atunci când capcanele lor sunt prinse de soluțiile de securitate”, a declarat Silviu Stahie, la Antena 3.