Haideți să le luăm pe rând. În cazul energiei electrice trebuie să ținem cont că reducerea maximă este de 29 de bani pe kW, iar preţul lui cu tot cu compensare nu poate să se ducă mai jos de 57 de bani.
Astfel, dacă luăm o factură la energie electrică cu un consum de 100 kW oră. Aici avem două posibilități de compensare în funcţie de preţul pe kilowatt stabilit prin contract.
Dacă furnizorul vă vinde un kilowatt oră cu un leu, atunci plafonarea va fi de maximum 29 de bani pe kilowatt, deci la 100 cât aveți dumneavoastră consumul pe factură vor fi compensați 29 de lei.
Dar dacă furnizorul vă vinde un kilowatt oră cu 75 de bani, atunci nu se mai aplică compensarea de 29 de bani pe kilowatt, ci se face diferența între preţul de pe factură şi cel impus de stat. Adică 75 de bani minus 57, egal 18 bani. Practic, la o factură cu un consum de 100 de kilowați compensarea va fi de 18 lei.
Cum calculăm compensarea la factura de gaze
Haideți să vedem cum calculăm compensarea la factura de gaze. Statul a impus un tarif de referință de 12,5 bani pe kilowatt oră. Să spunem că avem şi aici o factură cu un consum de 100 de kilowați oră cu un preţ pe kilowatt oră de 21 de bani.
Trebuie să facem două calcule. Primul este diferența dintre preţul de pe factură şi tariful de referință dat de stat, respectiv 21 de bani minus 12,5 bani egal 8,5 bani.
Al doilea calcul este să scădem 33% din valoarea prețului de pe factură, în cazul nostru 33% din 21 de bani egal 6,93 bani. Între primul rezultat şi al doilea alegem valoarea cea mai mică. În cazul nostru 6,93 de bani.
Ei bine aceasta este compensarea pe un kilowatt oră. Aplicată la factura noastră de 100 de kilowatt oră de 69 de lei şi 30 de bani. Este într-adevăr ceva de muncă să le scoți la capăt. Nelămuri au şi guvernanţii noştri atunci când îi întrebăm ce facem dacă observăm o eroare.
„Eu unul nu mi-aş plăti factura dacă ar veni calculată în mod eronat", spune ministrul Energiei, Virgil Popescu.
„Trebuie să fim foarte atenți pentru că nu există un cadru legal şi nu a fost trecută nicio Ordonanță de Urgenţă care să le permită românilor să nu plătească facturile şi să nu aibă penalități", spune Florin Cîţu, președintele Senatului și al Partidului Național Liberal.
„Să aştepte ca aceste recalculări să fie făcute. Vor plăti doar cuantumul care este aferent consumului", spune şi ministrul Economiei.