Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Cu câți bani rămâne în buzunar un român, la fiecare 100 de lei câștigați

Cu câți bani rămâne în buzunar un român, la fiecare 100 de lei câștigați

portofel gol
din 100 de lei câştigaţi, un angajat rămâne cu doar 53 de lei. Restul merg la bugetul de stat. FOTO: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Iul 2024   •   10:12

De la 1 ianuarie 2025, angajaţii din construcţii şi agricultură ar putea să rămână fără facilităţile fiscale. Guvernanţii vor să le elimine şi promit în schimb compensaţii şi deduceri din impozitul pe venit de 10%. Chiar şi aşa, românii muncesc mai mult de 6 luni ca să plătească taxele. Practic, din 100 de lei câştigaţi, un angajat rămâne cu doar 53 de lei. Restul merg la bugetul de stat.

Potrivit unui raport făcut public de institutul economic Molinari, din 100 de lei pe care îi câştigă un român doar 53,7 lei îi rămân în buzunar după plata dărilor - vorbim de impozite şi TVA. Asta în condiţiile în care încă de la începuturile guvernării, Coaliţia a mers pe ideea reducerii poverii fiscale de pe umerii angajaţilor. Dar, nu s-a întâmplat şi ajungem să fim peste media europeană la taxare cu un procent de 46,3% în timp ce media UE este de 44,3%.

Cât timp, dintr-un an de zile, trebuie să muncească un român pentru stat, adică pentru plata taxelor, şi cât pentru el? 

De la 1 ianuarie până pe 19 iunie, un conaţional munceşte pentru taxele de la stat. Adică peste şase luni. Abia după data de 19 iunie, denumită şi ziua libertăţii fiscale, angajatul român munceşte pentru propriul buzunar.

Un român încasează al doilea cel mai mic salariu din UE în 2024, respectiv 15.876 de euro pe an.

Este taxat cu 46,3% astfel rămâne într-un an de zile cu 8.522 de euro în buzunar. În această sumă nu sunt incluse utilităţile, eventualele rate sau cheltuielile cu mâncarea.

×
Subiecte în articol: venituri buget economii
Citește mai multe din News Hour with CNN
» Vezi toate știrile din News Hour with CNN
Cele mai noi știri
Parteneri
x close