12% din producţia mondială de grâu venea, înainte de război, din Ucraina, iar pentru Uniunea Europeană, Ucraina era al patrulea furnizor extern de alimente, cele mai mari contribuții constând în porumb (52%) și ulei vegetal (23%).
Lipsa grâului ar putea afecta 18 milioane de oameni.
În prezent, 16 milioane de tone de porumb și 13.5 milioane de tone de grâu sunt blocate în Ucraina și Rusia, arată un raport al World Food Programme, o organizație umanitară care ajută țările defavorizate cu hrană.
Afganistan, Etiopia și Siria sunt zonele cele mai afectate de criza alimentară.
România ar trebui să fie ferită de criza cerealelor pentru că are o producţie bună. Cea de grâu este între 8 şi 11 milioane de tone.
12 milioane de tone este producția la porumb estimată pentru acest an, iar la Floarea soarelui peste 3 milioane de tone.
Fermierii români au însă motive serioase de îngrijorare
Faptul că piaţa din România este invadată de grânele vecinilor ucraineni duce la un surplus de cereale şi la un preţ mai mic la tona produsă.
Fermierii riscă să nu-şi acopere cheltuielile din vânzările clasice. Un al doilea aspect ţine de blocajul din vămi şi porturi.
Mii de tiruri şi sute de vapoare cu cereale din Ucraina stau la cozi pentru a trece cu marfa în România. În momentul în care va începe recoltarea şi în ţara noastră, agricultorii români riscă să nu-şi poată trimite marfa la export. Iată ce spun aceştia.
Vladimir Putin vorbește despre România într-un interviu acordat din buncăr
Numele ţării noastre apare într-un discurs al lui Vladimir Putin despre soluțiile la criza Cerealelor. Liderul de la Kremlin a vorbit la televiziunea de stat despre faptul că Rusia va oferi culoare sigure pentru exportul cerealelor ucrainene. În primul rând prin portul Odesa, în al doilea rând prin porturile controlate de ruşi la Marea Azon, iar în al treilea rând, prin România.